Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ICR BERLIN PREZENT CU UN CONCERT EXTRAORDINAR ÎN CELEBRA FILARMONICĂ DIN BERLIN

ro

22 Nov, 2013 12:59 1445 Marime text
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român din Berlin organizează în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania,  pe data de 10 decembrie 2013 cu începere de la ora 20.00 un concert extraordinar de muzică clasică. Evenimentul va avea loc în sala mare a Filarmonicii din Berlin (Berliner Philharmonie), care constituie una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania, având  o capacitate de 2 440 de locuri. Concertul este susţinut de solişti români de renume internaţional şi de celebra orchestră Berliner Symphoniker, sub conducerea muzicală a directorului său artistic, dirijorul Lior Shambadal. Orchestra Berliner Symphoniker este prezentă pe scena culturală berlineză de mai bine de patruzeci de ani, devenind prin concertele de succes pe care le-a desfăşurat un nume important în domeniu.
Filarmonica îi are ca invitaţi pe soliştii Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian).
Programul concertului este compus din: George Enescu - Rapsodia Română Nr. 2 în Re major, Ludwig van Beethoven  - Concert pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră în Do major Op. 56 , Giuseppe Verdi - Uvertura operei La Forza del destino (Forţa destinului) şi muzică de balet din Othello, Arii din opere de Wolfgang Amadeus Mozart şi Giuseppe Verdi.
 
Ruxandra Donose, recunoscută ca fiind una dintre mai renumite mezzosoprane ale tinerei generaţii, a cântat pe marile scene de operă şi săli de concerte din întreaga lume, precum Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Wiener Staatsoper, Berliner Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin şi Teatro Real Madrid. Cântareaţa a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, fiind printre altele, laureată a Competiţiilor Internaţionale de la München (1990) şi Washington (1991).
Mihaela Martin se numără printre cei mai importanţi violonişti ai generaţiei sale, fiind câştigătoarea mai multor competiţii internaţionale. A concertat sub conducerea dirijorilor Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Charles Dutoit şi Neeme Järvi. Printre orchestrele cu care a cântat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Leipzig şi Holywood Bowl.
 
Violoncelistul suedez Frans Helmerson este câştigător al competiţiei Cassadó din Florenţa şi laureat a multe alte distincţii. A susţinut concerte în întreaga luma, colaborând cu orchestre prestigioase sub conducerea unor dirijori precum Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Mstislav  Rostropovich. Frans Helmerson este un oaspete obişnuit al festivalurilor europene ca Verbier, Prades  sau Festivalul Ravinia. În anul 2002, împreună cu Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai a fondat  Michelangelo String Quartet.
 
Pianistul Cristian Niculescu a studiat muzică la Bucureşti şi Berlin. A colaborat cu orchestre de renume: Cleveland Chamber Symphony, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Münchner Philharmoniker. Cristian Niculescu a fost invitat să cânte la numeroase festivaluri internaţionale, ca de exemplu Berliner Festspiele, Hamburger Musikfest, Classic Open Air Berlin-Gendarmenmarkt, Festivalul Internaţional „George Enescu“.
 
Concertul este organizat de Institutul Cultural Roman din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania, cu sustinerea Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni), si cu sprijinul Deutsch-Rumänisches Forum şi Verein der Rumänen in Berlin und Brandenburg.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii