Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:36 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM BUCUREȘTI – GALA DE ÎNCHIDERE

ro

02 Apr, 2014 12:51 727 Marime text
Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va încheia astăzi, 2 aprilie.
 
Gala de închidere a București IFF va avea loc la ora 19.00, la Cinema Studio, și va fi urmată de proiecția extraodinară a celui mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, Legături de sânge / Blood Ties. Co-producătorul acestei producții franțuzești filmate la New York este James Gray, mare amator de cinema clasic yankeu (vezi Little Odessa, The Yards sau We Own the Night), care l-a ajutat pe Canet să-și vadă visul american cu ochii. Povestea celor doi frați „pătați” (unul gangster, celălalt polițai) a fost filmată inițial în Franța, acum șase ani, cu Francois Cluzet și Guillaume Canet în rolurile principale. Acum, celor doi protagoniști, care sunt jucați de Clive Owen și Billy Crudup, li se alătură o distribuție eclectică: Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldanha, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor și James Caan. Premiera oficială a avut loc la Cannes 2013. Filmul este distribuit în România de Independența Film.
 
La NCRR veți putea urmări, de la ora 19.00, în secțiunea Panorama, Frances Ha (SUA, 2013). Greta Gerwig, descoperită de Noah Baumbach (și de publicul București IFF) cu rolul secundar din Greenberg, primește acum un film numai al ei – din partea aceluiași Baumbach care, între timp, i-a devenit iubit. Frances Ha își scoate voioasă pălăria în fața Noului Val Francez (e filmat alb-negru și din mână), la pachet cu un clin d'oeil către Leos Carax, filtrat printr-un Manhattan mai puțin disperat.
 
De la ora 21.00, va fi reluat The Selfish Giant / Uriașul cel egoist (regia Clio Barnard), care este mai puțin o adaptare după Oscar Wilde și mai mult o fabulă socială lirică și brutală care pășește hotărât pe cărarea bătătorită pe vremuri de Ken Loach sau Alan Clarke și urmată, mai recent, de Lynne Ramsay sau Andrea Arnold. Premiul Label Europa Cinemas – Quinzaine des realisateurs, Cannes 2013.
 
La Cinema Elvira Popescu, de la ora 17.00, în cadrul secțiunii Panorama, va fi proiectat Michael Kohlhaas (Franța, 2013), un epic franțuzesc de epocă regizat de Arnaud des Pallières, inspirat de fapte reale și lansat anul trecut în competiția oficială de la Cannes, în care Mikkelsen joacă un fel de Iancu Jianu Zapciu, cu hotărârea și flerul pe care i le cunoaștem, de acum, prea bine.
 
De la ora 19.00, în cadrul aceleiași secțiuni, va fi reluat Jeune et jolie (Franța, 2013), filmul lui François Ozon, care provoacă din nou, deopotrivă sexual și intelectual, cu povestea unei june de familie bună care decide, hodoronc-tronc, să se prostitueze. Jeune & jolie, lansat la Cannes în 2013, se poziționează cumva între Bunuel și Von Trier. Aviz amatorilor.
 
Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control și Institutul Cervantes.
 
Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului. Accesul este liber. Vă așteptăm.
 
Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român, al Pirmăriei Municipiului București și al Uniununii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.
 
Parteneri: Air France, Hotel Moxa, DHL, Abis Studio, The Beards Studio, Consiliul General al Municipiului București – Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
 
Parteneri tradiționali: Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Muzeul Țăranului Român, Asociația Culturală Macondo, Independența Film, Institut Francais de Bucarest, Ambasada Chile, Ambasada Italiei, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Cinelab.
 
Coproducător: TVR
 
Mașina oficială a Festivalului este oferită de Țiriac Auto
 
Parteneri de ospitalitate: Peroni, Cramele Rotenberg
 
Clubul festivalului: Control
 
Eveniment recomandat de: Cocor Media Channel
 
Partener media principal: Kiss FM
 
Parteneri media: Hotnews, HBO, Cațavencii, All Hollow, Gazeta Sporturilor, Vice, 9 AM, Evenimentul Zilei, Cinemagia, IQ Ads, Film Reporter, Cinefan, CinemaRx, Think Outside the Box, Sub 25, PeTeava, Getlokal, Cooperativa Urbana, Koolhunt, Orasulm.eu, Studentie.ro, ziare.com, B365.ro, Urbo.ro, UrbanThings, ALDmovieland, Blog de Cinema, La un ceai, Pink Stripe, AaRc.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii