Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artele vizuale se mută la Vama Veche Vama Sub Lumini de Oscar

ro

16 Jul, 2014 17:15 1321 Marime text
București, 16 iulie, 2014. Iubitorii artelor sunt așteptați la Vama Veche, în perioada 22 – 31 august 2014, pentru a se bucura de soare, mare și de ediția aniversară, cu numărul 5, a Festivalului de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar (VSLO). Festivalul aduce în prim plan manifestări din sfera fotografiei, a filmului și picturii, oferind pasionaților posibilitatea de a viziona expoziții, vernisaje și proiecții de filme în premieră dar și de a participa la seminarii și cursuri de specializare susținute de artiști recunoscuți național și internațional.

Vama Sub Lumini de Oscar este primul festival din România care oferă posibilitatea pasionaților de a participa gratuit la 10 zile de cursuri de specializare în tehnicile fotografiei, filmului și picturii, la zeci de vernisaje și expoziții de fotografie. De asemenea, este singurul festival în care se desfășoară în paralel 14 workshopuri de fotografie, 5 de film, proiecții foto și de film, cursuri teoretice și concursuri zilnice cu premii. Toți participanții la festival vor avea, de asemenea, posibilitatea de a concura și pentru marele trofeu VSLO care va fi oferit pentru cea mai reușită lucrare. Expozițiile din cadrul festivalului promovează nu doar artiști deja consacrați, ci și lucrări ale participanților la edițiile precedente ale VSLO.
„Festivalul Vama Sub Lumini de Oscar a fost conceput pentru a le oferi posibilitatea iubitorilor de arte vizuale de a intra în contact cu artiști renumiți pe plan național și internațional și de a putea învăța de la aceștia felul în care fotografia, filmul, imaginea sau un simplu cadru se pot transforma în adevarate opere de artă. VSLO s-a născut din pasiunea pentru fotografie și convingerea că metodele neconvenționale de predare dezvoltă cel mai bine creativitatea oamenilor. Premiera ediției aniversare VSLO este introducerea secțiunii dedicată picturii, însă ne dorim să mai putem include și alte categorii în edițiile următoare”, a spus Cătălin Rudolf, directorul festivalului VSLO.
Printre invitații speciali ai sectiunii foto ai acestei ediții se numără fotograful Marek Czarnecki, câștigător a șapte premii de fotografie "British Institute of Professional Photography", echivalentul Oscarurilor cinematografice, Ahmad Kavousian, specializat în fotojurnalism și unul dintre puținii fotografi care au reușit să imortalizeze imagini în cadrul revoluției islamice din Iran din 1979 sau Michail Moscholios, autor al numeroase expoziții internaționale, al cărui punct forte este fotografia de stradă.
În cadrul secțiunii de film, VSLO va oferi proiecții de film din categoriile: documentare, scurt și lung metraje, în timp ce workshop-urile sunt în domeniile producție, regie, scenaristică, iluminare, captare de sunet și editare. Secțiunea de pictură este patronată de Octavian Balea, care are numeroase expoziții de pictură atât în țară cât și în străinătate.

VSLO încurajează gândirea liberă și neconvențională, oferind pasionaților manifestari cât se poate de variate, iar seminariile susținute de artiștii prezenți sunt interactive și practice, acoperind preocupările fiecărui participant. Festivalul dă posibilitatea participanților de a pune în practică ceea ce știu, oferă cadrul perfect pentru a implementa ceea ce învață, iar la final lucrările realizate în timpul festivalului sunt analizate și explicate. Cei interesați să participe la cursuri o pot face prin transmiterea prin email a formularului de înscriere insoțit de un portofoliu artistic și de o scrisoare de intenție în care își argumentează dorința de specializare în aceste domenii. Condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul festivalului, www.vslo.ro.
Manifestările din cadrul festivalului se vor desfășura simultan, programul complet urmând a fi disponibil la începutul lunii august.
Vama sub lumini de Oscar 2014, ediţia a V-a, secţiunea fotografie este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Festivalul este organizat de New Ad Zone în colaborare cu asociația Visual Art, cu sprijinul Nikon și realizat în parteneriat cu Epson, Skoda, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Schneider Production, Umbra Studio, Centru de Imagine, Kreatif, Dedolight, KinoFlo, WM Broadcasting și Aztec Inflatables.

Câteva cifre din cadrul VSLO:
- La edițiile precedente ale workshop-urilor VSLO au participat aproximativ 1000 de pasionați de fotografie și film, în timp ce expozițiile, vernisajele și proiecțiile video au fost admirate de zeci de mii de vizitatori.
- În materie de echipamente tehnice, ediția din 2014 înseamnă 3 camioane de echipamente în valoare totală de sute de mii de euro, sisteme de sunet și lumini, kituri complete foto&video Nikon.
- Editia a V – a a festivalului reunește peste 20 de lectori și invitați speciali.
- Cele 9 zile de festival înseamnă sute de ore de cursuri teoretice și practice, zeci de ore de proiecții de fotografie și film, zeci de vernisaje și expoziții foto.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii