Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza ianuarie 2009 - 05.02.2009

ro

05 Feb, 2009 19:52 1111 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE
DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE

SERVICIUL DE COOPERARE INTERNAŢIONALĂ,
               INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
    BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 5 februarie 2009
 Nr.13 /VIII/3


BULETIN DE PRESĂ

 Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna ianuarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă: 

 1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CIOCIU BOGDAN ION, director executiv al Asociaţiei Tinerilor Creştini YMCA România, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
 - folosirea influenţei ori autorităţii în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, cu intenţia obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi
 - evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 26 februarie 2004, inculpatul Ciociu Bogdan Ion, în calitate de director executiv al Asociaţiei Tinerilor Creştini YMCA România, şi-a folosit autoritatea în cadrul acestei asociaţii, influenţând decizia Consiliului Director, şi a donat un imobil situat în municipiul Bucureşti Asociaţiei YOUNG MEN’S CHRISTIAN ASSOCIATION – YMCA UNIVERSITARIA. Membrii fondatori ai Asociaţiei YMCA UNIVERSITARIA sunt inculpatul, părinţii săi şi viitoarea soţie.
De asemenea, în perioada ianuarie 2005 – decembrie 2007, în calitate de director executiv al Asociaţiei YOUNG MEN’S CHRISTIAN ASSOCIATION – YMCA UNIVERSITARIA, inculpatul Ciociu Bogdan Ion nu a evidenţiat în documentele contabile veniturile realizate din închirierea imobilului respectiv. În această modalitate bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de  20.690 lei, echivalentul a 5.977 euro.
Prejudiciul cauzat de către inculpatul Ciociu Bogdan Ion Asociaţiei Tinerilor Creştini YMCA din România constă în valoarea de piaţă a imobilului donat, respectiv suma de 4.850.000 RON, reprezentând echivalentul sumei de 1.300.000 euro.
În vederea recuperării acestei sume, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra acestui imobil.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.
 
2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului STATIE ION, fost şef al Poliţiei oraşului Băbeni din cadrul I.P.J. Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial, în formă continuată şi fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 3 martie 2006, inculpatul Statie Ion, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Băbeni, judeţul Vâlcea, a dispus în mod nelegal sancţionarea contravenţională cu amendă a unei persoane, motivându-şi decizia cu un argument nereal şi anume că persoana respectivă nu a prezentat documente de provenienţă pentru o cantitate de 1.000 litri diluant. Inculpatul a comercializat produsul petrolier respectiv în interes personal, produs care anterior fusese confiscat. În această modalitate, inculpatul Statie Ion a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial în sumă de 990 lei şi a prejudiciat persoana respectivă cu suma de 1.925 lei.


În plus, la începutul lunii martie 2006, pentru a ascunde împrejurarea că a comercializat în interes personal bunul confiscat, a întocmit în fals un proces-verbal în care a consemnat, în mod nereal, că a fost distrusă cantitatea de 1.000 litri produs petrolier.
La data de 14 noiembrie 2006, inculpatul Statie Ion nu a aplicat dispoziţiile legale referitoare la unele produse alcoolice descoperite la o societate comercială din oraşul Băbeni pentru care administratorul nu a prezentat documente justificative şi i-a restituit acestuia produsele confiscate de subordonaţii săi. În această modalitate, inculpatul a creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 1.640 lei.
La data de 24 noiembrie 2006, deşi a depistat în trafic o persoană care a condus pe drumurile publice un autoturism cu încălcarea prevederilor Codului rutier, inculpatul Statie Ion nu i-a aplicat acesteia sancţiunile contravenţionale corespunzătoare. În această modalitate, statul a  fost prejudiciat cu suma de 264 de lei.
La data de 20 ianuarie 2007, inculpatul Statie Ion nu a dispus măsurile de aplicare a amenzilor contravenţionale faţă de două persoane care transportau ţiţei fără documente legale şi confiscarea produsului petrolier, creând astfel statului un prejudiciu în valoare de 22.058,92 lei.
La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Biroul Anticorupţie Vâlcea.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.


3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

-ALBU VIRGIL, administrator al S.C. LEAF TRADING S.R.L. Ploieşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în varianta agravantă şi în formă continuată;
- DUMITRU ADRIAN, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în varianta agravantă şi formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada mai – iunie 2007, inculpatul Albu Virgil, în calitate de administrator al S.C. LEAF TRADING S.R.L. Ploieşti, cu ajutorul inculpatului Dumitru Adrian, a achiziţionat de la S.C. GALAXY TOBACCO S.A. Bucureşti - Fabrica de ţigarete Râmnicu Sărat, judeţul Buzău cantitatea de 70.881 kg tutun semiprelucrat pentru o fază ulterioară.
Inculpaţii au scos marfa achiziţionată din sistemul accizabil, prin revânzare către două societăţi tip „fantomă” din Bucureşti şi Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, în mod ilegal, adică  fără declararea tranzacţiei la organul fiscal, fără calcularea şi evidenţierea în contabilitatea firmei a accizelor datorate statului pentru tutunul comercializat.
În această modalitate, inculpaţii Albu Virgil şi Dumitru Adrian au creat un prejudiciu în sumă de 13.719.192 lei (3.849.718 euro la cursul mai-iunie 2007).
 În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatului Dumitru Adrian.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Ploieşti.
Precizăm că această etapă a procesului reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii