Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicata O.U.G. nr.39/2009 pentru modificarea si completarea O.G. nr.92/2003 republicata privind Codul de procedura fiscala

ro

03 May, 2010 19:25 2469 Marime text

Nr.5498/03.05.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

 Referitor la O.U.G. nr.39/2009, Compartimentul de Presă vă comunică următoarele :

 În Monitorul Oficial nr.278/28.IV.2010 a fost publicată O.U.G. nr.39/2009 pentru modificarea şi completarea O.G. nr.92/2003 republicata privind Codul de procedură fiscală.
 Printre principalele modificări de interes în rândul contribuabililor enumerăm următoarele :
- reducerea majorărilor de întârziere de la 0,1% la 0,05% pe zi şi, totodată, înlocuirea noţiunii de majorare de întârziere cu noţiunea de dobândă de întârziere ;
- perceperea de către organele fiscale pe lângă dobândă a unei penalităţi de întârziere datorată în situaţia în care obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat nu se sting în cel mult 30 de zile de la scadenţă;
Nivelul penalităţii de întârziere datorate diferă însă de data stingerii obligaţiilor fiscale, respectiv de numărul de zile de întârziere. Astfel, dacă stingerea obligaţiilor fiscale se face în primele 30 de zile, contribuabilii nu datorează nicio penalitate de întârziere, ci doar dobânzi, calculate în procent de 0,05% pe zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii inclusiv.
 Dacă obligaţiile datorate bugetului general consolidat se sting în următoarele 60 de zile (deci după ce au trecut cele 30 de zile), nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din totalul obligaţiilor fiscale stinse, iar dacă stingerea se realizează după expirarea şi a celor 60 de zile, nivelul penalităţilor de întârziere creşte la 15% din totalul obligaţiilor fiscale nestinse.
 Plata penalităţilor de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor.
 Având în vedere cuantumul destul de mare al acestor penalităţi de întârziere şi faptul că această prevedere intră în vigoare începând cu data de 01.07.2010, este foarte important pentru agenţii economici care înregistrează obligaţii restante la bugetul general consolidat să efectueze plata acestora până cel tarziu 31 iulie, întrucât, începând cu 01.08.2010, şi aceştia datorează penalităţi de întârziere, deoarece acestea se calculează şi asupra soldului rămas neachitat la 01.07.2010.
 O altă modificare adusă Codului de procedură fiscală, şi care a intrat deja în vigoare, o reprezintă creşterea  nivelului sumei până la care competenţa de soluţionare a contestaţiilor asupra deciziilor de impunere şi a celorlalte acte administrativ fiscale asimilate deciziilor de impunere aparţine Direcţiilor Generale Judeţene ale Finanţelor Publice şi anume 3 milioane lei, faţă de prevederea în vigoare până acum, respectiv 1 milion lei. Contestaţiile al căror cuantum este egal sau mai mare de 3 milioane lei se vor soluţiona de către Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF.

Bogdan  Huţucă
Director coordonator          

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii