Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - DIICOT - 30.09.2014

ro

30 Sep, 2014 14:54 1568 Marime text
   Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galați, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – STPF Galați, având suportul de specialitate al Serviciului de Informații și Protecție Internă Galați și al Direcției Generale Anticorupție, au declanșat ieri operațiunea de anihilare a unei grupări infracționale specializate în contrabanda cu țigări, care beneficia de sprijinul unor agenți ai Poliției de Frontieră.

    În data de 29 septembrie 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT – ST Galați au avut loc 26 de percheziții, 35 de persoane fiind conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere puse în executare de polițiști de frontieră.

    Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, pe fondul diferenţei mari de valoare între produsele din tutun din România, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, pe raza judeţului Galaţi, în luna aprilie 2014 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, peste frontiera de stat, a unor cantităţi mari de ţigarete, liderul grupării fiind chiar un polițist de frontieră.

    În acest sens, importante cantităţi de ţigări au fost introduse în mod ilegal în ţară, din Republica Moldova, prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Cahul, cu complicitatea unor lucrători ce îşi desfăşoară activitatea în punctul de trecere a frontierei menţionat. Numai în perioada 01.06.2014 – 19.08.2014, membrii grupării infracţionale au efectuat 7 (şapte) transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România.

    După introducerea în ţară, ţigările erau valorificate către diverse persoane ce domiciliază în municipiul Galaţi, precum şi în alte localităţi de pe raza judeţului Galaţi, precum Tîrgu-Bujor, Bereşti şi Băneasa, fiind deja identificate zeci de persoane.

    Prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost estimat la peste 470.000 de lei. În vederea recuperării pagubei, în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe autoturisme și sume de bani urmând ca acestea să fie puse sub sechestru asigurător. Totodată au fost descoperite și ridicate peste 42.000 de pachete de țigări traficate peste frontiera de stat a României.

    După audierea celor 35 de persoane, procurorii DIICOT – ST Galați au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de patru inculpați, dintre care doi sunt polițiști de frontieră în PTF Oancea, și au început urmărirea penală față de alte opt persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată și continuată și dare de mită.

    Astfel, au fost reținuți pentru 24 de ore:

    1. Petrea Vasile Bogdan (polițist de frontieră), față de care există suspiciunea rezonabilă că în cadrul grupului a avut rolul de lider;

    2. Scîntei Mircea (polițist de frontieră cu atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România PTF Oancea), față de care există suspiciunea rezonabilă că permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării infracţionale, aşa cum s-a întâmplat în cazul actelor materiale din datele de 01.06.2014, 09.06.2014, 21.06.2014, 26/27.06.2014 şi 19.08.2014;

    3. Năvălici Costel (principalul asociat al inculpatului Petrea Vasile-Bogdan), față de care există suspiciunea că, alături de liderul grupării, lua decizii cu privire la organizarea transporturilor ilegale de ţigări.

    4. Hurduc Dică-Nelu, inculpat față de care există suspiciunea rezonabilă că era principalul distribuitor pe piaţa neagră a ţigărilor provenite din transporturile ilegale efectuate de către membrii grupării.

    Procurorii DIICOT – ST Galați vor  solicita astăzi Tribunalului Galați arestarea preventivă a celor patru inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

    Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii