Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări pentru completarea noilor declaraţii de avere şi de interese

ro

04 Oct, 2010 19:55 3676 Marime text
Noile formulare ale declaraţiilor de avere şi de interese, care trebuie completate potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative (publicată în Monitorul Oficial nr.621/02.09.2010), se pot descărca de pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, secţiunea "Declaraţii magistraţi" sau de pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Consiliul recomandă consultarea „Ghidului de completare al declaraţiilor de avere şi de interese" elaborat de către Agenţia Naţională de Integritate în cooperare cu Societatea Academică din România (care este publicat pe site-ul Consiliului şi al Agenţiei).

Legea nr. 176/2010 a intrat în vigoare pe data de 05.09.2010 şi, în esenţă, vizează următoarele situaţii:

- Potrivit prevederilor art. 37 din Legea nr. 176/2010, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese (judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, asimilaţii acestora, precum şi asistenţii judiciari; personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor; persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice; personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare) vor completa şi vor depune noi declaraţii, conform noilor formulare prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 din lege (până la data de 03.11.2010). Conform dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din lege, persoanele care nu aveau obligaţia de a depune declaraţiile de avere şi de interese trebuie să depună aceste declaraţii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 176/2010 (până la data de 04.10.2010).

- Datele din declaraţia de avere trebuie să corespundă cu situaţia existentă la momentul declarării, iar în ceea ce priveşte veniturile se declară numai veniturile încasate în anul fiscal anterior (încheiat la 31 decembrie).

- Persoanele numite/eliberate din funcţie sunt obligate să depună declaraţii de avere şi de interese în termen de 30 de zile de la data numirii în funcţie ori de la data începerii activităţii, respectiv de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii.

- Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării.

- În perioada detaşării sau delegării, declaraţiile se depun la instituţia de la care persoanele au fost delegate sau detaşate.

- În cazul în care declarantul sesizează deficienţe în completarea declaraţiei, acesta poate rectifica declaraţia în termen de 40 de zile de la depunerea iniţială (declaraţia rectificată putând fi însoţită de documente justificative).

- Conform dispoziţiilor cuprinse în art. 6 alin. 1 lit. e) şi art. 12 alin. 6 din lege, declaraţiile de avere/interese se publică pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Agenţiei Naţionale de Integritate (prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii) şi rămân publicate pe toată durata exercitării funcţiei/mandatului şi 3 ani după încetarea acestora şi se arhivează potrivit legii.

- Persoanelor care nu depun declaraţii de avere/ de interese în termen li se solicită un punct de vedere în termen de 10 zile lucrătoare, de către persoanele responsabile cu implementarea prezentei legi. Lista cu persoanele care nu au depus în termen/ au depus cu întârziere declaraţiile, însoţită de punctele de vedere primite, se transmite Agenţiei Naţionale de Integritate.

- Nedepunerea declaraţiilor de avere/ de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, Agenţia putând declanşa din oficiu procedura de evaluare.

În conformitate cu considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 415/14.04.2010 şi cu dispoziţiile art. 147 alin. 1 din Constituţia României, începând cu data de 05 mai 2010 (data publicării deciziei în Monitorul Oficial nr. 294/05.05.2010), declaraţiile de avere/de interese nu au mai fost publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia situaţiei în care au existat solicitări exprese formulate de către persoanele obligate de lege să depună aceste declaraţii.

„Transparenţa este esenţială pentru o bună administrare a justiţiei şi un succes al democraţiei, principiu pe care Consiliul îl promovează în cadrul sistemului judiciar românesc şi îl pune efectiv în practică prin întreaga sa activitate" a declarat doamna judecător Florica Bejinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii