Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Consiliul superior al Magistraturii „Conferinţa privind aspecte de practică neunitară intervenite de la intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi Noului Cod de procedură penală”

ro

23 Oct, 2015 14:56 1550 Marime text
În perioada 22 – 23 octombrie 2015, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, s-a desfăşurat „Conferinţa privind aspecte de practică neunitară intervenite de la intrarea în vigoare a Noului Cod penal şi Noului Cod de procedură penală”, organizată de Consiliu în parteneriat cu INM, Consiliul Europei și Administrația Instanțelor din Norvegia.
Evenimentul se înscrie în seria de acţiuni tematice organizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, fiind cea de-a șaptea conferință dedicată unificării practicii judiciare în materia noilor coduri.
Dezbaterile au avut ca teme prezumţia relativă de constituţionalitate a normelor penale, infracţiuni de corupţie, probele şi mijloacele de probă, pedepsirea penală a persoanelor juridice, măsurile preventive, asistenţa juridică obligatorie, măsurile de siguranţă, măsurile asiguratorii şi reforma instanţelor norvegiene, cu accent pe probleme de practică judiciară.
Lucrările conferinţei au fost deschise de domnul procuror Bogdan Gabor, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi domnul procuror Nelu Ciobanu, director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii.
Experţi în cadrul conferinţei au fost domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională, domnul Cristinel Ghigheci, judecător la Curtea de Apel Braşov, domnul avocat dr. Ingo Bott, expert al Consiliului Europei, doamna Mirela Sorina Popescu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Ivar Svendsgaard, judecător în Norvegia şi doamna Alexandra Şinc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Au participat judecători şi procurori de la instanţele judecătoreşti şi parchetele din ţară şi din Bucureşti, magistraţi – asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, consilieri asimilaţi magistraţilor de la Ministerul Justiţiei, avocaţi şi grefieri.
Proiectul “Consolidarea capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale” are ca obiectiv principal consolidarea capacității sistemului judiciar din România prin asigurarea resurselor financiare necesare formării profesionale adecvate a magistraţilor, precum și consolidarea capacității instituționale a Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, Inspecției Judiciare și Ministerului Public. Bugetul său total este de 3.734.426 euro şi urmează a fi implementat până la finalul lunii aprilie a anului 2017.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii