Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul EcoChampions mobilizează elevii din Constanţa în sprijinul mediului şi al voluntariatului

ro

16 Mar, 2011 17:24 1229 Marime text

200 de elevi din judeţul Constanţa se pregătesc să se implice activ ca voluntari în comunităţile lor prin implementarea şi promovarea proiectelor de mediu şi sociale. Elevi din 10 şcoli şi licee au participat la cursuri teoretice şi practice referitoare la ecologie şi managementul proiectelor de voluntariat. În urma cursurilor, elevii vor scrie şi implementa propriile lor proiecte de mediu şi voluntariat în comunitate. Proiectul EcoChampions este realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ.

EcoChampions, proiectul demarat în noiembrie 2010, este gândit ca un concurs între cele 10 şcoli participante, iar programul îşi propune ca la finalul celor patru luni, echipele să poată susţine şi implementa propriile proiecte de voluntariat. Pe parcursul a 11 săptămâni, elevii au dezbătut împreună cu coordonatorul grupului patru mari teme legate de protecţia mediului (schimbările climatice, biodiversitatea, protejarea pădurilor şi managementul deşeurilor) şi managementul de proiect, care îi vor ajuta pe elevi să conceapă şi să structureze propunerile de proiecte în folosul comunităţii.

Elevii au aplicat treptat cunoştinţele dobândite în cadrul activităţilor practice, care au constat, spre exemplu, în găsirea unui nume şi a unui slogan care să reprezinte echipa din care fac parte, descrierea "Mamei Natură", informarea colegilor despre schimbările climatice şi efectele lor, confecţionarea unor cadouri din materiale reciclate. În cadrul probei Eurovision ecologic, ei au trebuit să înregistreze un cântec, interpretat în totalitate la instrumente naturale, iar videoclipurile realizate de elevi au fost votate în sistem Eurovision, online, de către colegii lor de scoala. În ultima activitate, "Petiţia", elevii au scris şi înmânat petiţii autorităţilor competente, semnalându-le diverse probleme de mediu.

Astfel, Grupul Şcolar Fântânele a cerut Primăriei din localitate să amenajeze un parc pentru locuitorii comunei, care resimt lipsa spaţiului verde, şi a propus o machetă a viitorului parc. Elevii de la "George Călinescu", "Traian", "Mircea cel Bătrân" şi de la şcoala din Cogealac au pledat pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje în apropierea şcolii sau liceului. Mai mult, elevii din Cogealac şi-au extins cererea, solicitând un sistem integrat de gestionare a deşeurilor în toată comuna. Şcoala 24 din Constanţa a depus la Primărie o petiţie prin care cerea curăţarea parcului de lângă gara Constanţa, în timp ce elevii Şcolii 29 cer Primăriei să aloce un buget special pentru curăţarea Parcului şi Lacului Tăbăcariei. Elevii de la Şcoala 30 au cerut organelor competente să cureţe tot Parcul Tăbăcăriei, dar şi Lacul Siutghiol, plus amplasarea de coşuri pentru colectare selectivă. Liceenii de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" sunt îngrijoraţi de starea deplorabilă în care se află zona falezei nord din Constanţa şi cer Primăriei să strângă fonduri pentru reabilitatea acestei zone, iar cei de la "Ovidius" au făcut o petiţie pe care au trimis-o la Garda de Mediu, Poliţia Rutieră, Primăria Constanţa, Agenţia de Protecţia Mediului Constanţa, în care atrag atenţia asupra poluării cauzate de trafic şi cer facilităţi pentru transport alternativ (piste de biciclete, centre de închiriere etc). Mai multe detalii despre petiţiile cluburilor de elevi pot fi gasite la http://www.ecochampions.ro/clasament-activitatea-7-petitia/.

"Mie mi-au plăcut toate temele pe care le-a avut proiectul. Dar cel mai mult mi-a plăcut activitatea în care a trebuit să facem o petiţie. Am fost în mall şi în parc să strângem semnături," a povestit Clara Gîlă, elevă în clasa a VII-a, la Şcoala 30 "Gheorghe Ţiteica".

"Diversitatea temelor şi dinamica acestora fac proiectul mai interesant. Ne-a surprins faptul că am ieşit din monotonia în care s-au împiedicat alte proiecte", este de părere colectivul clasei a IX-a B din Liceul Teoretic "Ovidius".

După finalizarea cursurilor şi pregătirii teoretice, elevii vor propune propriile lor proiecte de mediu şi voluntariat pentru comunitatea din care fac parte. Cele 10 proiecte vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ, iar la final, vor fi premiate două dintre ele, unul pentru liceu şi unul pentru gimnaziu. Concursul de proiecte le va da ocazia cluburilor de voluntari să obţină, pentru şcolile în care învaţă, premii în valoare totală de 3.000 de euro, puse la dispoziţie de Grupul CEZ.

După implementarea proiectelor de voluntariat, cei mai activi patru membri din fiecare şcoală înscrisă în competiţie vor fi premiaţi şi individual prin participarea la o tabără educaţională şi recreativă organizată de partenerii proiectului EcoChampions în vacanţa de primăvară din aprilie 2011.

Cele 10 instituţii de învăţământ înscrise în proiectul EcoChampions sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea", Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu", Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica", Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Traian" şi Liceul Teoretic „Ovidius". De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi al organizaţiei Mare Nostrum.

Informaţii suplimentare:

Andreea Popescu, Asistent de comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0746 050011, email andreea.popescu@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro

Despre Asociaţia MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Despre Grupul CEZ

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale cât şi din

punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 5 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Servicii şi CEZ Trade. Grupul CEZ investeşte 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW). Construcţia parcului amplasat la nord de Constanţa se desfăşoară în două etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, a fost deja finalizată şi a început să producă energie verde în 2010. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii