Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrolul a fost ținta atenției speculatorilor în contextul tulburărilor din Egipt

ro

14 Feb, 2011 17:16 905 Marime text

Prețul petrolului a crescut cu 33% în ultimele 6 luni. Situația din Egipt a stimulat trendul ascendent al petrolului. Plecarea lui Hosni Mubarak calmează temporar piețele. În România- cel mai probabil carburanții vor rămâne scumpi, deși, de la începutul anului și până în prezent, Dolarul American a scăzut față de Leu.

«În ultimele 6 luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Trendul a fost susținut însă în mare parte de perspectiva mai bună privind economia globală, de creșterea lichidităților în dolari și de un apetit speculativ în ascensiune. Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinței ascendente a prețului petrolului, sporind în același timp volatilitatea.Totuși, după retragerea lui Hosni Mubarak, scăderile au fost limitate, ținând cont de saltul puternic înregistrat anterior», a declarat Victor Safta, directorul general al

X-Trade Brokers.

Petrolul a înregistrat o creștere săptămâna trecută, închizând vineri la nivelul de 101,35 de Dolari pe baril, după ce atinsese un minim de 97,49 Dolari pe baril în ședința de marți. Scăderile fuseseră inițiate într-un context mai calm- odată cu preluarea unor atribuții de către vicepreședintele egiptean Omar Suleiman de asemenea, scăderile fuseseraă accentuate de ridicarea dobânzii de referință în China, măsură care reduce apetitul speculativ și poate încetini avansul spectaculos, de 10,3% în 2010, al celei de-a doua mari economii a lumii. O asemenea ridicare a ratei de dobandă are astfel un efect negativ asupra prețului petrolului. Manifestatiile din Egipt au revenit însă în forță spre jumătatea săptămânii trecute, generând o reaprindere a interesului pentru petrol; instabilitatea ar fi putut afecta canalul Suez, prin care tranziteaz[ zilnic o mare parte din fluxurile de petrol dinspre Orientul Mijlociu,și aproximativ 4% din livrările globale. Incertitudinea din Egipt a creat presiune de cumpărare pentru petrol inclusiv din cauza riscului ca instabilitatea să se răspândească în regiunea producătoare a peste 50% din oferta mondială de țiței. Zvonurile că președintele Mubarak va renunța la funcție au determinat o cădere rapida a prețului joi, însă mișcarea a fost reversată după ce discursul acestuia a dezamăgit așteptările. Ședința de tranzacționare de vineri a fost dominată de informațiile privind situația din Egipt. Anunțul retragerii lui Mubarak a determinat deprecierea prețului petrolului cu 1,5%, însă, până la finalul ședinței, cumpărătorii au recuperat aproape jumătate din aceasta scădere.
«Speculatorii vor urmări însă cu mare interes dezvoltarea evenimentelor din regiune. Situația din Egipt are încă un potențial pentru instabilitate ce nu poate fi neglijat. În plus, dacă mișcările de protest se vor extinde în alte țări, petrolul va reacționa viguros» a adăugat Victor Safta.

Agentia Internațională pentru Energie (IEA) a anunțat joi că cererea a crescut în 2010 cu 2,8 mil. barili pe zi, față de un avans de numai 0,5 mil. barili pe zi al productiei. Decalajul dintre cerere si oferta a consolidat interesul pentru petrol in 2010, iar perspectivele de creștere a consumului global în 2011 asigura o susținere in piața pentru perioada actuala.

Dolarul american s-a depreciat în fața Leului românesc cu 1,83% de la începutul anului. Întărirea monedei naționale nu compensează însă decât în mică parte aprecierea petrolului. «Pentru perioada următoare, prețurile carburanilor în România vor fi dictate în principal de dinamica prețului petrolului, volatilitatea înregistrată de Leu în fața Dolarului American nefiind suficientă pentru a compensa mișcările de obicei mult mai mari ale barilului.Pentru moment e dificil de estimat o coborâre importantă a prețurilor la benzină și motorină», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii