Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informatii privind biodiversitatea in Romania Natura 2000

ro

22 Apr, 2010 19:45 2435 Marime text

România, unul dintre cele mai noi state membre - amplasat strategic ca poartă de acces spre Europa de Est - aduce cu ea propria regiune biogeografică, regiunea stepică.

  • dl_n_idu_sefulce_reprezentanta_in_ro.jpgRegiunea stepică are doar o zonă restrânsă reprezentativă în UE, şi aceea se află exclusiv în România. Însă această zonă se extinde într-o imensă fâşie naturală, care se desfăşoară de-a lungul Rusiei până în Mongolia.
  • În aceste regiuni de stepe pot fi găsite multe specii rare precum dihorul pestriţ, hamsterul românesc şi dropia cu picioare lungi - o zonă cheie Natura 2000 în această regiune biogeografică fiind şi Muntele Macin, localizat în spatele Deltei Dunării.
  • România este recunoscută în special pentru Delta Dunării, care se întinde pe o distanţă de peste 4500 km². Acest întins labirint de canale de apă, insule plutitoare, stuf, lacuri, păduri vechi şi nisipuri mişcătoare, este fără exagerare cea mai amplă şi spectaculoasă zonă mlăştinoasă din Europa.
  • Este, de asemenea, un paradis de neegalat din punct de vedere al vietăţilor sălbatice. Milioane de păsări traiesc în Delta Dunării, printre care pelicanul Dalmaţian, a cărui populaţie în întreaga lume ajunge la numai 4200 de exemplare. În cadrul UE, acesta poate fi găsit într-un număr redus de zone, una dintre acestea fiind Delta Dunării.
  • Peisajul se schimbă în mod semnificativ în regiunea centrală a ţării, unde Munţii Carpaţi formează un arc în inima României, aducând cu ei o gamă largă de specii alpine şi urme de păduri naturale, bogat locuite de specii sălbatice.
  • România găzduieşte cea mai mare concentraţie de carnivore de talie mare din Europa (urşi, lupi şi râşi). Alături de Bulgaria, aceste două ţări adăpostesc aproape jumătate din populaţia totală din UE a acestor trei specii şi sunt prin urmare esenţiale pentru supravieţuirea lor.
  • Fortăreţele (de acest gen) includ Munţii Piatra Craiului, care sunt situaţi în centrul României. Aceasta nu este doar o importantă zonă sălbatică, dar serveşte, de asemenea, şi drept un coridor ecologic care face legătura între diferite părţi ale Carpaţilor, în acelaşi timp permiţând animalelor sălbatice să migreze aproape nestingherite de-a lungul părţii sudice a lanţului muntos. Piatra Craiului este ca un pod natural, cu creasta calcaroasă lungă şi îngustă, păduri dese şi curate.
  • Ca în orice alte zone, ameninţările pentru România sunt aceleaşi, mai ales ca urmare a extinderii UE, care pune accent pe dezvoltare, de cele mai multe ori fiind realizată iresponsabil. Marea Neagră este, de asemenea, puternic poluată şi supraexploatată. Trei specii diferite de delfini trăiesc în Marea Neagră, dar sunt pe cale de dispariţie.
  • Până în prezent, România a desemnat 109 SPA-uri şi 273 SCI-uri care acoperă în jur de 13% din teritoriu, însă este nevoie de un demers mult mai amplu pentru a completa reţeaua.

Informaţii din luna noiembrie 2009

Despre NATURA 2000

NATURA 2000 acoperă aproape 18% din totalul teritoriului terestru al UE, protejând zonele importante de biodiversitate şi furnizând servicii vitale pentru ecosistem. Aceasta are implicaţii majore pentru politicile de biodiversitate atât la nivel comunitar, cât şi la nivelul statelor membre.

O protecţie eficientă şi de gestionare a zonelor Natura 2000 este o prioritate-cheie pentru următorii ani. Prin urmare, Comisia îşi revizuieşte nevoile financiare pentru a asigura finanţarea adecvată a zonelor Natura 2000. În momentul în care această evaluare va fi finalizată, Comisia va prezenta punctul de vedere referitor la surse viitoare de finanţare a programului Natura 2000, în cadrul unei comunicări ce urmeaza a fi emisă în prima jumătate a anului 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii