Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infecţia cu rotavirus, o realitate în România, poate fi prevenită prin vaccinare

ro

03 Mar, 2011 22:39 1277 Marime text
Rotavirusul este foarte contagios şi poate cauza o boală severă care necesită spitalizare cu durata de până la 6 zile

Copiii cu vârsta sub un an sunt cei mai expuşi formelor severe de boală, iar infecţia se transmite mai ales în sezonul rece

În România au fost semnalate, în primele luni ale acestui an, noi cazuri de spitalizare cauzată de rotavirus. Aceste cazuri nu sunt singulare - mii de copii sunt diagnosticaţi anual în România cu gastroenterită cu rotavirus, iar cazurile cele mai severe ajung la spitalizare1. Gastroenterita cauzată de rotavirus este o afecţiune foarte frecventă, în special la copiii mici: se estimează că 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani4.

În formele severe, boala poate cauza până la 20 de episoade de diaree severă şi vomă pe zi, care pot duce la deshidratare, iar pentru unii bebeluşi această deshidratare este atât de severă încât micuţii trebuie internaţi în spital5. Potrivit datelor Spitalului Grigore Alexandrescu, bebeluşii care suferă de gastroenterita cu rotavirus pot fi spitalizaţi timp de peste 6 zile, durata spitalizării fiind mai mare decât pentru alte boli diareice acute2.

În plus, chiar dacă ajung în spital din cauza unei alte afecţiuni, bebeluşii sunt expuşi unui risc crescut de a fi infectaţi cu rotavirus în unitatea medicală: datele arată că unul din cinci copii spitalizaţi cu infecţie cu rotavirus a fost infectat în timpul unei internări în spital6. În cazuri rare, deshidratarea cauzată de infecţia cu rotavirus poate fi fatală; în România, rata de mortalitate prin boală diareică la copiii sub 5 ani a fost de 1% în anul 20083.

Medicii subliniază importanţa prevenirii acestei afecţiuni: "Gastroenterita cu rotavirus este foarte contagioasă şi extrem de frecventă în primii 2 ani de viaţă: cu cât copilul are vârsta mai mică, cu atât creşte riscul de boală. Vaccinarea timpurie, înaintea primei infecţii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boală severă şi complicaţiile acesteia la copii. Prin vaccinare pot fi prevenite până la 100% din spitalizările cauzate de gastroenterita cu rotavirus şi 96% din cazurile severe de boală. Considerăm că vaccinarea este o abordare sigură şi eficientă pentru a obţine protecţie pe termen lung împotriva gastroenteritei cu rotavirus moderate şi severe, şi a spitalizării cauzate de aceasta", a spus Prof. Dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu".

În România vaccinarea anti-rotavirus este disponibilă încă din anul 2008. De la lansarea vaccinului şi până la finalul anului 2010, aproximativ 15.000 de bebeluşi au fost vaccinaţi anti-rotavirus. Unele ţări din vecinătatea României, cum este Austria, au inclus deja vaccinarea anti-rotavirus în programul naţional de imunizare. În România, costul vaccinării este suportat de către părinţi.

Chiar dacă nu duce la spitalizare, infecţia cu rotavirus este extrem de contagioasă, iar ceilalţi membri ai familiei se pot contamina cu rapiditate. Pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, copiii infectaţi cu rotavirus nu trebuie duşi la creşă sau în orice alt loc unde pot intra în contact cu alţi copii, cel puţin două zile după dispariţia simptomelor. Măsurile de igienă au doar un efect limitat în prevenţia transmiterii virusului, dar pot contribui la reducerea riscului de transmitere a altor agenţi patogeni. În cazul apariţiei simptomelor bolii, părinţii sunt încurajaţi să apeleze la medicul de familie în cel mai scurt timp.

Părinţii copiilor cu vârsta sub 6 luni îşi pot contacta medicii pentru a discuta despre opţiunile legate de vaccinarea anti-rotavirus, care poate preveni formele severe de boală şi spitalizările cauzate de gastroenterita cu rotavirus.

Ce este infecţia cu Rotavirus?

Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume. Aproape toţi copiii se pot contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Infectarea cu rotavirus este mai frecventă la copiii mici şi aproape unul din trei copii se va infecta în primele luni de viaţă.

În Europa, infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză a spitalizărilor cauzate de diaree şi vărsături la copii, însă părinţii au foarte puţine informaţii referitoare la acest virus extrem de contagios. Simptomele pot dura până la 8 zile şi pot fi supărătoare atât pentru copil cât şi pentru părinţi, având impact negativ nu numai asupra micilor pacienţi, dar şi asupra familiilor şi a personalului medical. Se estimează că numărul de cazuri de infecţie cu rotavirus la bebeluşi şi copii sub 5 ani ajunge la 3,6 milioane anual, în Europa5. Mai mult, unul din cinci copii spitalizaţi cu infecţie cu rotavirus a fost infectat în timpul unei internări în spital. Aceasta poate adăuga încă 5 zile unei spitalizări determinate de o altă cauză.

Cum se transmite Rotavirusul?

Rotavirusul este foarte contagios şi este rezistent la majoritatea produselor de igienă casnică. Se transmite mai ales prin contact mână-cavitate bucală, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe mâini şi apoi în cavitatea bucală. De asemenea, se poate transmite cu uşurinţă în locurile în care copiii se joacă împreună, cum ar fi creşele.

Simptomele infecţiei cu rotavirus sunt similare celor prezente în cazul altor infecţii digestive şi pot include:

  • Diaree apoasă severă (peste trei scaune moi pe zi)
  • Vărsături severe
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Febră şi, ocazional, crize convulsive

Practicile igienice recomandate includ:

  • Spălatul frecvent al mâinilor, atât în cazul copiilor cât şi al persoanelor care intră în contact cu aceştia, mai ales după schimbarea scutecelor sau după folosirea oliţei sau a toaletei.
  • Încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală.
  • Dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecţii.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult.

Contact: Adelina Vlad, Brand PR Executive 0732.307.274 adelina.e.vlad@gsk.com

GlaxoSmithKline (GSK)SRL

Opera Center 1

Str. Costache Negri nr 1-5

Sector 5 Bucuresti, Romania

J40/6228/2001, C.I.F. RO7938152

Capital social 154.778.000 RON

Referinţe:

1. INSP, Raportul pentru anul 2009 - Analiza evolutiei bolilor transmisibile aflate sub supraveghere

2. Frecventa si severitatea gastroenteritei acute rotavirale spitalizate in Bucuresti, Romania. Rezultatele unui studiu case-control, Coriolan Ulmeanu, Irina Nistor, Maria Doina Craciun, Niculae Ion-Nedelcu, 2009

3. http://www.who.int/whosis/en/

4. Linhares AC and Bresee JS, Pan Am J Public Health 2000;8(5):305-330

5. Soriano-Gabarró M. et al. Burden of rotavirus disease in European Union countries. Pediatr Infect Dis J. 2006; 25(1 Suppl): S7_S11

6. The Pediatric ROTavirus European CommitTee (PROTECT), Epidemiol Infect 2006;134:908-916

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii