Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 2013, pe bursele internaţionale Preţul zahărului brut se îndreaptă spre al treilea an consecutiv de declin

ro

17 Dec, 2013 19:40 1716 Marime text
Preţul zahărului brut a scăzut cu aproximativ 17% până în prezent pe anul în curs, după cum reiese din analiza contractelor futures cu active suport zahăr, contracte cotate pe ICE Futures US, cu livrare în martie 2014. “Preţul zahărului scade pentru al 3-lea an consecutiv, deoarece cantitatea produsă continuă să fie mai mare decât cea consumată. Estimările Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA) privind sezonul 2013/2014 arată că producţia globală de zahăr va depăşi din nou consumul (ca şi în anii precedenţi), dar diferenţa dintre producţie şi consum se va micşora; stocurile globale aferente sezonului 2013/2014 vor creşte însă cu 0,5%, ajungând astfel la un nivel record”, a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
 
2013- an turbulent pentru preţul zahărului
Peste 80% din producţia de zahăr este obținută din trestie de zahăr, iar restul din sfecla de zahăr, aşa încât preţul zahărului este puternic influenţat de recoltele de trestie de zahăr ale principalilor producători mondiali- Brazilia, India, China, Thailanda, Pakistan și Mexic.
De la începutul anului curent până în primele zile ale lunii septembrie, preţul zahărului şi-a continuat pe bursele internaţionale declinul început în urmă cu cca 3 ani. În septembrie însă au apărut speculaţiile privind scăderea recoltei de trestie de zahăr în Brazilia (cel mai mare producător şi exportator de profil din lume), din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. "Aceste speculaţii, împreună cu incendiul care a mistuit un terminal de încărcare a zahărului din Santos, cel mai mare port din Brazilia, au dus la o creştere a preţului zahărului, astfel încât pe 18-21 octombrie acesta a ajuns la cotaţii ce le-au depăşit uşor şi pentru scurt timp pe cele de la începutul anului", a precizat Cosmin Enache. Ulterior, estimările au arătat că scăderea producţiei din Brazilia va fi limitată, iar celelalte terminale au putut prelua capacitatea lipsa a celui distrus în incendiu. În plus, prognozele globale realizate de USDA privind sezonul 2013/2014 au arătat că producţia de zahăr va creşte atât în Thailanda (ajungând la un nivel record), cât şi în China, compensând astfel o bună parte a scăderii producţiei de zahăr din India (cauzată de secetă) şi din Rusia (unde producătorii descurajaţi de preţurile mici din piaţa zahărului au redus suprafeţele alocate culturilor aferente). " În ultima parte a lunii octombrie, preţul zahărului a intrat din nou pe o pantă descendentă continuată până la începutul lunii curente", a arătat Cosmin Enache.

Preţul zahărului pe bursele internaţionale în 2014

În prezent cotaţia zahărului brut pe bursele internaţionale este la aproximativ jumătate faţă de cea de la începutul anului 2011, când a intrat pe trendul puternic de scădere. "Conform datelor pe care le avem în prezent, este puţin probabil să asistăm la o corecţie semnificativă a preţului zahărului în prima parte a anului 2014, dar desigur că în orice moment condiţiile meteorologice sau alte evenimente care ar putea să apară pot pune presiune pe preţ. În ceea ce priveşte analiza tehnică a instrumentului analizat, cotația pare să se îndrepte către zona de suport determinată de minimul acestui an, acțiunea prețului în zona respectivă fiind un semnal important pentru evoluția viitoare", a precizat Cosmin Enache.
 
Despre Equity Invest
SSIF Equity Invest SA a fost înfiinţată în anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investiţii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăşoare servicii de investiţii financiare specifice- preluarea şi transmiterea ordinelor clienţilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor în numele clienţilor şi, respectiv, administrarea portofoliilor- precum şi o serie de servicii conexe (schimb valutar în legătură cu activităţile de servicii de investiţii prestate etc)
Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de împrumut cu scadenţa mai mare de un an, drepturi de preferinţa la subscrierea de acţiuni în cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) şi titlurile de participare la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare.
Fondurile deţinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate în numele S.S.I.F. în contul de clienţi deschis special în acest scop. În calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.
Începând cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie româneasca ce îşi asumă acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare cu CFD-uri este de 500 Euro.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitaţi www.equity.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii