Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IBM sustine cercetarea stiintifica pentru a imbunatati calitatea si costurile din sistemul de sanatate

ro

20 Jul, 2010 19:26 1551 Marime text
Angajeaza medici pentru a lucra alaturi de cercetatori intr-un proiect de 100 de milioane de dolari

Armonk, N.Y. - 15 iulie 2010: IBM (NYSE: IBM) si-a anuntat intentia ca tehnicieni si cercetatori de top ai companiei sa sprijine medicii si companiile de asigurari medicale pentru a oferi servicii de calitate pacientilor. In acest sens, IBM colaboreaza cu angajati ai institutiilor medicale si angajeaza medici sa lucreze alaturi de cercetatorii proprii pentru a dezvolta noi tehnologii, progrese stiintifice si procese de business pentru spitale, clinici si asiguratori de sanatate.

Proiectul va beneficia de 100 de milioane de dolari in urmatorii trei ani si va apela la experienta de top a IBM in integrarea sistemelor, studiul serviciilor, cloud computing, servicii de analiza si domenii stiintifice emergente - cum ar fi nanomedicina si biologia asistata de calculator - pentru a introduce inovatii care permit medicilor sa isi concentreze atentia asupra serviciilor oferite pacientilor.

Peste 100 de cercetatori din cele noua laboratoare de cercetare IBM si colaboratori din Melbourne, Australia si Taipei, Taiwan participa la acest proiect. IBM va angaja cativa medici, personal al clinicilor, asistente medicale, ingineri, economisti si sociologi. In plus, compania va incerca sa dezvolte noi proiecte de colaborare cu guverne, universitati si alte companii. IBM isi va concentra activitatile de cercetare pe trei mari domenii:

Generarea de probe, ce va folosi metode stiintifice pentru a analiza datele despre starea de sanatate cu scopul de a crea metode de tratament eficiente, care sa poata fi folosite intr-un context adecvat si personalizat pentru fiecare pacient;

Imbunatatirea calitatii serviciilor prin simplificarea procesului de acordare a asistentei medicale;

Modele noi care sa transforme sistemul de sanatate intr-unul care recompenseaza calitatea serviciilor oferite pacientilor si mai putin numarul de pacienti tratati.

Confidentialitatea si securitatea datelor despre pacienti precum si conformitatea cu regulile actuale din sistemul de sanatate vor fi abordate prin intermediul acestui proiect de cercetare.

„Imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate necesita mai mult decat o informatizare a datelor din sistemul de sanatate", a precizat Chalapathy Neti, Global Lead, Healthcare Transformation at IBM Research. „Raspandirea tehnologiilor de diagnoza a adus un nou grad de complexitate, ce face ca informatiile referitoare la pacienti sa fie mai greu de obtinut. Printr-o colaborare mai buna intre furnizorii de servicii medicale si prin transformarea datelor intr-un instrument decizional inteligent se poate imbunatati starea de sanatate a pacientilor si se pot reduce costurile serviciilor de sanatate disponibile la ora actuala."

Folosirea Probelor Medicale

In momentul de fata, diagnosticarea avansata - teste care identifica bolile la care este predispus pacientul - poate duce la o interventie intr-un stadiu incipient al bolii si poate furniza medicilor date foarte valoroase. Informatiile obtinute in urma acestor teste pot fi convertite in „probe" sau modele care pot fi folosite in cazul altor pacienti. Datorita volumului de date digitale furnizate de pacienti de-a lungul timpului, este imperios necesar ca medicii sa fie capabili sa integreze si sa analizeze datele provenite din mai multe surse - informatii demografice despre pacient, teste de laborator, analize specializate cum ar fi electrocardiogramele sau radiografiile - pentru a forma o imagine holistica despre starea pacientului si sa ia decizii in cunostinta de cauza privind tratamentul recomandat.

Cercetatorii IBM colaboreaza la mai multe proiecte pentru a crea un sistem de sanatate care sa contina cat mai multe informatii referitoare la pacient. Printre aceste proiecte se numara:

Informaticienii colaboreaza cu medicii cardiologi pentru a crea un sistem capabil sa identifice modele de simptome si caracteristici greu de observat. Acest lucru va duce la o diagnosticare mai exacta si la metode de tratament mai eficiente.

Cercetatorii colaboreaza cu consortiul european HYPERGENES pentru a intelege relatiile intre factorii genetici, clinici si de mediu care duc la aparitia hipertensiunii arteriale, cu scopul de a imbunatati acuratetea cu care sunt diagnosticati pacientii si pentru a introduce noi strategii de depistare, de prevenire si tratament a persoanelor ce sufera de hipertensiune arteriala. Prin incercarea de a alcatui un model cuprinzator al simptomelor inregistrate in cazul hipertensiunii, cercetatorii spera sa identifice variatii genetice ce contribuie la aparitia bolii si la efectele asupra organelor afectate.

Bolile cronice, pacientii cu tratamente multiple si populatia in varsta prezinta provocari si raspunderi aditionale pentru sistemul de sanatate. Oamenii de stiinta si matematicienii IBM folosesc procesul de data mining, administrarea informatiei si analiza avansata pentru a construi un sistem care ar putea imbunatati cunostintele despre reactiile adverse si interactiunile dintre mai multe tipuri de medicamente. De asemenea, sistemul va putea oferi medicilor informatii despre cele mai eficiente metode de tratament.

In China, IBM si Peking University People's Hospital construiesc o solutie bazata pe probe clinice care se concentreaza pe tratarea bolilor cronice si integreaza o baza de date completa cu datele medicale despre pacient, metode de tratament ce au functionat in cazul altor pacienti, medicamente eficiente si studii referitoare la boala pacientului pentru a oferi medicilor suport in luarea celor mai bune decizii. De asemenea, sistemul are incorporata si o platforma mobila ce va permite medicilor si asistentelor sa furnizeze servicii de tratament si observatie la domiciliul pacientului.

Cercetatorii imbina experienta deosebita in domeniul nanotehnologiei si biologiei pentru a dezvolta noi aplicatii destinate tratamentului personalizat. Oamenii de stiinta au inceput sa creeze teste de diagnoza medicala ale viitorului care pot analiza rapid si cu exactitate mostrele biologice si le pot testa pentru detectarea bolilor. De asemenea, IBM colaboreaza cu Roche pentru a dezvolta o tehnologie bazata pe nanopori ce va fi capabila sa analizeze rapid si eficient ADN-ul uman pentru a oferi o diagnoza si un tratament personalizat.

Imbunatatirea calitatii serviciilor si modelelor stimulative

In ciuda progreselor, modalitatea de interactiune cu companiile de asigurari de sanatate este greoaie si mereu apar probleme. Imbunatatirea masurilor de reglementare si de securitate introduce un nou grad de complexitate in relatia dintre pacient si sistemul de sanatate iar costurile devin mai greu de administrat. Furnizorii de servicii de sanatate trebuie sa colaboreze cu medicii pentru imbunatatirea eficientei si sporirea securitatii si trebuie sa se orienteze catre crearea de noi modele care sa se concentreze pe calitatea serviciilor oferite pacientilor si nu pe numarul de pacienti tratati. In acest sens, IBM va folosi experienta obtinuta in timpul procesului de transformare a propriului business si calitatea serviciilor oferite clientilor proprii pentru a imbunatati sistemul de sanatate actual.

De exemplu, IBM colaboreaza cu National Account Service Company (NASCO) pentru a oferi sprijin echipelor „Benefits and Operations" in schimbarea regulilor de procesare in conformitate cu cerintele, politicile actuale si clauzele prezente in contractele de sanatate. Schimbarile sunt atat de complexe incat o mica modificare poate duce la consecinte nedorite, cum ar fi neacordarea sau plata neconforma a unor servicii de sanatate.

IBM a colaborat cu NASCO pentru a putea urmari planurile de sanatate prin examinarea tabelului de beneficii existente si implementarea lor in sisteme IT. Echipa a creat o tehnologie care traduce secvente de cod in engleza, le analizeaza, grupeaza functii similare si afiseaza codul procesat folosind tehnici de vizualizare potrivite. Folosind experienta IBM in domeniul analizei sistemelor IT de proportii, cercetatorii au oferit NASCO o metoda de a perfectiona studiul cererilor de plata, crescand flexibilitatea necesara pentru a reactiona eficient la noile cerinte ale sistemului de sanatate.

Prin intermediul tehnicilor de analiza si optimizare matematica, cercetatorii IBM examineaza modelele de plata in functie de starea pacientilor si analiza la nivel global a starii de sanatate a populatiei. Rezultatele obtinute pot accelera trecerea de la un sistem de sanatate bazat pe plata in schimbul unui serviciu la un sistem care recompenseaza prevenirea bolilor.

Cercetatorii IBM sunt implicati intr-un proiect multi-anual ce incearca sa conecteze si sa analizeze volume mari de informatii de la surse diferite pentru a oferi metode care imbunatatesc sanatatea personala. Folosind modelari si simulari avansate, echipa cerceteaza si simuleaza relatiile cauza-efect intre agricultura, transport, planificare urbanistica, statutul socio-economic si viata de familie pentru a identifica tipurile de investitii necesare si modalitatea de prioritizare a acestora.

IBM ajuta la imbunatatirea sistemului de sanatate prin descoperiri stiintifice si colaborari cu companii din sistemul sanitar inca din 1950. Numai in ultimii ani, IBM a cooperat cu Institutul de Cercetare Scripps pentru a studia mutatiile virusului gripal, a participat alaturi de universitati europene la dezvoltarea metodelor de terapie impotriva virusului HIV si a introdus World Community Grid, sistem ce a efectuat cercetari in studiul cancerului, SIDA, febrei dengue, pe langa alte inovatii importante in sistemul de sanatate.

Pentru mai multe detalii referitoare la proiectele IBM de cercetare in domeniul sanatatii, va rugam sa vizitati site-ul dedicat construirii unei planete mai inteligente: A Smarter Planet.

Pentru mai multe detalii referitoare la IBM si la sistemul de sanatate, va rugam sa accesati: http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/healthcare_solutions/ideas/index.html?re=sph

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii