Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 21 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiza Săptămânii Perioada 10 - 17 ianuarie 2011

ro

17 Jan, 2011 17:50 1021 Marime text
Prețul carburanților în ascensiune:

Petrolul se apropie de 100 dolari/baril

Prețul petrolului a crescut semnificativ în cea de-a doua parte a anului trecut. Aprecierea prețului carburanților în 2010 în România poate fi explicată parțial prin creșterea prețului petrolului la nivel mondial și deprecierea Leului în fața Dolarului American. Tendința actuală a prețului petrolului- de creștere.

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru petrol, prețul acestuia crescând cu peste 18%. După o evoluție descendentă în prima jumătate a anului, petrolul a revenit puternic în atenția piețelor în contextul optimismului referitor la evoluția economiei americane și al politicii monetare foarte relaxate din partea Federal Reserve. Finalul de an a adus noi majorări de preț pe seama vremii neobișnuit de reci, în special pe continentul Nord- American. Începutul lui 2011 a adus alte creșteri de pret: închiderea unei conducte importante- care pornește din Alaska și alimenteaza SUA cu petrol- a propulsat prețul petrolului în debutul acestui an până la 98,82 dolari/baril.

În același timp, Dolarul s-a întărit cu 8,07% în fața Leului românesc pe parcursul lui 2010, beneficiind în special de pe urma îngrijorărilor din zona Euro, în timp ce economia româneasca nu a reușit să atragă din nou atenția capitalurilor străine.

Anul trecut benzina s-a scumpit cu 24,4%, iar motorina cu 27,4% începutul lui 2011 a adus majorarea accizelor și noi scumpiri. Între țările UE, în 2010, România a ocupat a treia poziție în topul scumpirilor la benzină și a șaptea în cazul motorinei. «Dacă am ține cont doar de dinamica prețului mondial al petrolului si de cursul de schimb, și luând în calcul majorarea TVA cu 5 puncte procentuale în iulie, creșterea prețurilor la carburanți ar putea fi justificată în cazul materiei prime din import. România beneficiază însă de rezerve semnificative, fapt care ar trebui să genereze un efect pozitiv major pentru segmentul local de explorare și producție atunci când prețul petrolului este în creștere», a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

International Energy Agency (IEA) a revizuit puternic in sus prognoza privind cererea de petrol până în 2015, evoluția la nivel global urmând a pune presiune pe capacitatea de producție de rezervă, care ar ajunge treptat la 3,6 mil. barili/zi. Anul 2011 ar putea aduce o creștere cu 260 de mii de barili/zi a cererii globale, până la 88,6 milioane de barili. «Deși China va înregistra un ritm de creștere mai mic în 2011 față de cel estimat la 10% anul trecut, cererea sa de petrol se va majora cu cca 5%. Pe de altă parte, o politică monetară inăsprită în China și zona Euro ar putea limita avansul mărfurilor. Petrolul poate înregistra o evoluție volatilă, cu aprecieri urmate de o corecție masivă în cazul în care Fed decide să se alature altor banci centrale majore și să limiteze sau să reducă volumul activelor achiziționate.Piețele nu par însă a lua în calcul în acest moment un asemenea scenariu al Fed, iar trendul de creștere a prețului petrolului este încă valabil», a adăugat Victor Safta.

În ceea ce privește evoluția USDRON, analiștii X-Trade Brokers arată că, în momentul de față, ambele variante sunt încă posibile, respectiv atât o apreciere importantă, cât și o depreciere semnificativă a Leului în raport cu Dolarul American, în funcție de măsurile luate pentru stabilizarea Euro. «În cazul în care statele zonei Euro nu se pun de acord pentru a genera o soluție puternică de depășire a crizei datoriilor suverane, Euro ar putea avea de suferit în continuare, ceea ce poate aduce din nou Dolarul în atenția piețelor. O asemenea situație ar putea conduce la noi deprecieri semnificative pentru Leu în fața Dolarului American. În această lumină, presiunea de creștere a prețului carburanților se poate menține, deși USDRON va înregistra fluctuații importante», a aratăt Victor Safta. În cea de-a doua variantă, stabilizarea zonei Euro și o revenire a încrederii în regiune ar putea deprecia Dolarul, inclusiv în relație cu Leul romanesc, mai ales în condițiile unei redresări economice- chiar și modeste- a României. «Evident, acest al doilea scenariu ar trebui să pună mai puțină presiune pe prețul carburanților, dacă toate regulile ar fi respectate", a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii