Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiza săptămânii perioada 1 - 7 martie 2011 Aurul- la un nou vârf istoric, aproape de 1.440 dolari/uncie

ro

08 Mar, 2011 17:58 1140 Marime text

Argintul- la maximul ultimelor trei decenii. Argintul- solicitat de China, care este un importator net, dar și de investitori de talie mica. Metalele pretioase câstigă inclusiv de pe urma <<agitației>> din jurul petrolului.

Pretul aurului a înregistrat miercuri o cotație nemaintâlnită până acum, de 1.440 de dolari/uncie. De la începutul lunii februarie metalul galben a avansat cu 7,65%.

Interesul piețelor pentru argint a depășit însă cele mai optimiste așteptări: nivelul argintului a atins un nou vârf al ultimelor trei decenii, de peste 36,5 dolari/uncie. Din februarie și până la deschiderea de luni a ședințelor de tranzacționare, argintul a căștigat spectaculos, apreciindu-se cu 29,8%. Cele două metale prețioase sunt cumpărate în mod tradțtional în perioade în care investitorii li populația se tem de inflație sau de instabilitate politică. De data aceasta, ambele motoare propulsează prețurile aurului și argintului. «Discursul șefului Fed a indicat că, în ciuda semnalelor de continuare a revenirii economiei americane, politica monetară ultra-relaxată ar putea continua. În condițiile în care mărfurile agricole și petrolul continuă să se scumpească, injectarea de lichidități e văzută ca generând pericole inflaționiste, și acest lucru sprijină la rândul lui cumpărătorii de aur și argint», a arătat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.

Pe de altă parte, riscul unui șoc al ofertei de petrol în condițiile eventualei extinderi a confruntărilor din Libia către Algeria sau, mai ales, către Arabia Saudită, continuă să agite spiritele. «Petrolul a reînceput să ocupe un loc central în mințile speculatorilor. Orice semnal de noi conflicte în regiune le-ar da <<o lumină verde cumpărătorilor>>, iar prin ricoșeu, aurul și argintul ar avea de câștigat. Doar o eliberare a unor cantități din rezerva strategica a SUA ar putea calma lucrurile pe termen scurt», a precizat Victor Safta.

Interesul pentru metale prețioase în China este în creștere. Vânzările de bijuterii și lingouri de aur ale celui mai mare magazin din Beijing au crescut cu 70% în primele luni ale anului.

In ceea ce privește aprecierea argintului, aceasta a fost pusa de multe ori pe seama utilizării industriale mai largi a metalului, în corelație cu redresarea economiei globale. China a devenit importator net de argint în 2010. Argintul este însă solicitat de către investitorii de talie mica, atât în piețele emergente, cât și în cele dezvoltate.

Cererea masivă de monede de argint a facut ca Monetăria SUA să oprească producția monedelor American Eagle pânș la recalibrarea stocurilor. Vânzările de monede de argint în SUA au totalizat 6,4 milioane de uncii în ianuarie, record istoric și un nivel cu peste 50% mai mare decât în orice alăa lună de când se publică date, în ultimii 26 de ani.

În lipsa unei soluționări rapide a tensiunilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, riscurile geopolitice ar putea continua să susțină apetitul pentru metalele prețioase. «Aurul și argintul vor rămâne în atenția investitorilor câtă vreme Fed continuă săapeleze la tiparniță și să minimizeze potențialul impact al creșterii prețurilor mărfurilor», a arătat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii