Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atributii si proiecte prioritare

ro

13 Jan, 2010 17:03 1433 Marime text
Principalele atribuţii ale CJP Constanţa:

- înregistrează şi asigură evidenţa contribuabililor şi a beneficiarilor de prestaţii sociale, în condiţiile legii, pe baza codului personal de asigurări sociale;

- încheie contracte de asigurare socială, potrivit legii;

- asigură evidenţa contribuţiilor de asigurări sociale, conform legii;

- certifică stagiul de cotizare şi punctajul asiguratului, în condiţiile legii;

- stabileşte cuantumul pensiilor şi al celorlalte drepturi de asigurări sociale şi efectuează plata acestora, potrivit legii;

- stabileşte şi plăteşte indemnizaţii lunare şi alte drepturi prevăzute în legi speciale, finanţate de la bugetul de stat, în condiţiile legii;

Cererea de pensionare a cetăţenilor judeţului Constanţa, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, se depun la adresa Casei Judeţene de Pensii din Constanţa.

Asiguraţii care au depăsit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vărstelor standard de pensionare. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limita de vărstă.

Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Au dreptul la pensie de invaliditate asiguraţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

  • accidentelor de muncă
  • bolilor profesionale, tuberculozei, SIDA, neoplaziilor
  • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legatură cu munca

Pensia pentru limita de vărstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vărsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public. Vărsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

Pentru a veni în ajutorul cetăţenilor judeţului Constanţa, Casa Judeţeană de Pensii a creat o secţiune on-line "Intrebări şi răspunsuri" pe adresa www.pensiiconstanţa.ro , care poate fi utilizată oricănd, iar la secţiunea "Formulare" sunt disponibile cereri tip pentru acordare pensii / indemnizaţii /alte drepturi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii