Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:29 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat privind participarea vicepreședintelui Marian Muhuleț la conferința „Legislația electorală unitară – o necesitate a societății moderne”

ro

21 Nov, 2013 14:07 600 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă și Asociația „O Șansă pentru Viitor” au organizat miercuri, 20 noiembrie 2013, la Institutul Bancar Român din București, o conferință pe tema codificării legislației electorale.
Evenimentul a avut ca obiectiv conștientizarea instituțiilor publice și a societății civile asupra importanței implicării în procesul electoral și în elaborarea legislației electorale. Conferința, sub forma unei dezbateri interactive cu studenți și reprezentanți mass-media, a fost susținută de vicepreședintele Autorității Electorale Permanente - Marian Muhuleț, deputații Alina Gorghiu, Eugen Nicolicea, Daniel Florea și Luminița Adam, cât și de sociologul Mircea Kivu.

Reprezentantul Autorității Electorale Permanente, vicepreședintele Marian Muhuleț, a declarat că principala preocupare a instituției este organizarea cât mai bună a alegerilor din România. În acest sens au fost prezentate câteva proiecte elaborate de Autoritatea Electorală Permanentă și aflate în dezbatere publică. Dintre acestea amintim transferul activității de gestionare a Registrului Partidelor Politice de la Tribunalul București la Autoritatea Electorală Permanentă, informatizarea Registrului Electoral, Proiectul de modificare a Legii nr.334/2006 asupra finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, menționându-se faptul că acestea reprezintă pași spre unificarea și uniformizarea legislației electorale din România.

„Intenția a fost aceea de a avea o organizare unitară a tuturor alegerilor din România și anume, de la aceleași reguli de constituire a birourilor electorale, la aceleași reguli pentru observatorii electorali, la mass-media, pentru tot ce înseamnă contenciosul electoral și deciziile structurilor implicate în procesul electoral”, a explicat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.
Totodată, acesta a amintit faptul că instituția pe care o reprezintă poate să ofere expertiză tehnică, dar componenta ce ține de modalitatea de alegere este în atribuțiile Parlamentului.
„Nu vrem noi să facem propuneri de modificare a acestui sistem, este o chestiune de negociere politică. Autoritatea Electorală Permanentă nu poate decât să ofere expertiză în partea de organizare a alegerilor”, a completat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.

În final, reprezentantul Autorității Electorale Permanente a făcut apel la Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale să înceapă dezbaterile pe subiectul codificării legislației în domeniu, întrucât sunt probleme de organizare a alegerilor care pot fi discutate fără a se intra pe partea de sistem electoral, subiect care necesită o dezbatere și decizie politică.
Autoritatea Electorală Permanentă își propune să creeze cadrul potrivit pentru alegeri transparente și democratice, prin organizarea de evenimente care să încurajeze implicarea societății civile în procesul de elaborare a legislației care ține de dreptul de a alege și de a fi ales.
 
21.11.2013
Direcţia comunicare şi relaţii externe
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii