Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - APMGR salută includerea sectorului farmaceutic pe lista celor 10 domenii prioritare pentru economia României, dar solicită măsuri concrete de eliminare a barierelor sectoriale cu care se confruntă această industrie - 4 sept

ro

04 Sep, 2014 19:12 1070 Marime text
BUCUREȘTI, 4 septembrie 2014 - Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, salută anunțul Ministerului Economiei privind lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014 - 2020 și recunoașterea, în premieră, a sectorului farmaceutic ca domeniu strategic pentru economia României.
În Uniunea Europeană, țările cu industrie farmaceutică colectează între 5-10% din PIB din acest sector și deloc întâmplător aceste țări sunt dispuse să creeze cele mai bune facilități fiscale pentru ca fabricile să-și păstreze atât potențialul de valoare adaugată cât și pe cel de multiplicare a locurilor de muncă. În România, lipsa de viziune a autorităților și de voință în a identifica acest sector ca fiind unul strategic pentru economia națională, întârzierea începerii programelor de reforme structurale în domeniul sanitar din România, precum și cadrul legislativ discriminatoriu pentru producătorii locali, au generat pierderi de peste 1 miliard Ron/an la venitul de stat, în ultimii cinci ani și au dus la închiderea unei fabrici producătoare de vaccinuri și descurajarea mai multor investitori.
"Este pentru prima dată când autoritățile publice recunosc contribuția semnificativă la economia românească a industriei farmaceutice locale. Sperăm că acesta va fi primul pas dintr-un demers mai amplu de reindustrializare a României și de îmbunătățire a cadrului legislativ care blochează sau întârzie dezvoltarea economică în sectoarele identificate ca fiind prioritare pentru România." a declarat Dragoș Damian, președinte APMGR.
În contextul lansării în dezbatere publică a Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014 - 2020, APMGR reamintește Guvernului propunerile industriei farmaceutice locale privind corectarea actualului cadru de reglementare fiscală și operațională, astfel încât să permită deblocarea investițiilor în facilități de producție locale și creșterea stabilității mediului de afaceri, în acest sector. Astfel, APMGR susține:
 Aplicarea unui calcul diferențiat de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formulă, astfel încât impunerea fiscală să reflecte sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamente generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovator).
Introducerea prescrierii pe denumire comercială pentru a asigura că tratamentele acordate pacienților respectă recomandările medicilor, eliminând astfel posibilitatea schimbării medicamentelor în farmacii. Mai mult, costul terapiei va fi previzibil pentru pacient, neexistând riscul ca farmacia să îi ofere medicamente mai scumpe decât cele recomandate iniţial de medic.
Reglementarea discount-urilor excesive aplicate producătorilor de medicamente generice, care în prezent blochează accesul acestor produse în farmacii.
"Sperăm că o dată cu lansarea acestei strategii, autoritățile vor ține cont de măsurile propuse, în repetate rânduri, de industria farmaceutică locală, care vizează creșterea gradului de predictibilitate legislativă și eliminarea prevederilor discriminatorii cu care se confruntă producătorii de medicamente generice. Doar astfel demersul inițiat de Ministerul Economiei va putea avea un impact concret și pozitiv asupra economiei românești" a mai declarat Dragoș Damian.
 
***
Despre APMGR:
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) - www.apmgr.org - reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii