Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul adjunctului secretarului apărării pentru politica de apărare dr. James Miller cu ocazia ceremoniei de la Deveselu

ro

28 Oct, 2013 18:39 1318 Marime text
28 octombrie 2013
 
Vă mulțumesc, domnule președinte Băsescu și domnule ministru Dușa pentru alocuțiunile dumneavoastră și pentru că sunteți astăzi gazdele noastre.
Vreau de asemenea să-i mulțumesc bunului meu prieten Sandy Vershbow pentru că se află astăzi aici.
Participăm astăzi la un nou început, la propriu și la figurat. Lucrările de construcție care încep odată cu această ceremonie marchează începutul unei noi etape pentru relațiile dintre Statele Unite și România și pentru alianța nord-atlantică.
A fost nevoie de eforturi intense pentru a ajunge în punctul în care ne aflăm astăzi. Felicitări tuturor celor care au contribuit la acest proiect. Angajamentul dumneavoastră neobosit și contribuţia dumneavoastră activă au facut posibil evenimentul de astăzi.

Acest eveniment reprezintă de asemenea o extraordinară realizare pentru România, o realizare de care toți trebuie să fiți foarte mândri.
De la aderarea la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007, România a urmat ferm calea democratizării și a integrării europene și transatlantice, precum și a modernizării forțelor sale armate.
Contribuția dumneavoastră la Abordarea Europeană Adaptivă în Etape este numai un exemplu al multelor contribuții profunde pe care România le aduce la securitatea europeană şi globală. România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere și mai capabili parteneri. Nu numai că sunteți un puternic partener transatlantic al Statelor Unite, dar sunteți și o națiune de încredere care contribuie la securitatea NATO, asa cum arată recenta achiziţie a aparatelor F-16; un partener esențial în misiuni internaţionale, cum ar fi ISAF; și – din ce în ce mai mult – o țară care exportă securitate pretutindeni în lume.
Ceremonia de astăzi reflectă de asemenea puternicul și durabilul parteneriat strategic pe care România îl are cu Statele Unite. Vedem un mare potenţial în construcţia pe viitor a acestei relaţii. Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare să conclucreze cu România pentru a identifica noi modalități de colaborare pentru țările noastre, inclusiv potenţialul pentru un program de cooperare regional în privinţa aparatelor F-16.

Ziua de astăzi marchează de asemenea un punct de reper în relația dintre România și NATO și un moment esențial pentru Alianță. De la încheierea Razboiului Rece, succesul NATO a fost simbolizat de extinderea sa pentru includerea României şi a altor națiuni democratice din Europa Centrală. Pe măsură ce Alianța a intrat într-o nouă eră, ea s-a confruntat și cu noi amenințări. Una dintre acestea este și amenințarea unui atac cu rachete balistice.
Acum patru ani, în 2009, președintele Obama a ordonat Departamentului Apărării să pună un accent mai puternic pe amenințările regionale în continuă creștere privind atacurile cu rachete balistice împotriva aliaților noștri și a trupelor noastre dislocate în Europa. Răspunsul pe care l-am elaborat a fost Abordarea Europeană Adaptivă în Etape, sau EPAA, care este contribuția Statelor Unite la misiunea NATO de apărare antirachetă.

Atunci când Etapa a doua a EPAA va fi finalizată aici în orizontul de timp 2015, Europa va beneficia de mai multă securitate, forțele Statelor Unite vor fi mai bine protejate, iar Alianța NATO va deveni mai puternică. În plus, eforturile noastre aici, în România, vor constitui un precedent pentru amplasamentul din Polonia, din cadrul Etapei a treia. Astfel, aștept cu nerăbdare inaugurarea lucrărilor la amplasamentul pentru Etapa a treia într-un viitor nu foarte îndepărtat. Angajamentul nostru pentru EPAA este neabătut și aștept cu încredere finalizarea sistemului în anii care urmează.
Permiteți-mi să închei mulțumind tuturor celor care au făcut posibilă această zi. Cred că excelenta relație militară dintre Statele Unite și România în toți acești ani ne-a ajutat să atingem acest reper important. Secretarul Hagel şi noi toţi cei de la Departamentul Apărării apreciem munca extraordinară depusă de Ministerul Apărării Naţionale al României. Vreau de asemenea să mulţumesc colegilor mei de la Departamentul Apărării, inclusiv de la Agenţia de Apărare Antirachetă a Statelor Unite şi de la Comandamentul european.

Vreau de asemenea să recunosc eforturile Departamentul de Stat, mai ales ale bunului meu prieten Frank Rose, şi ale Ministerului de Externe al României pentru punerea pietrei de temelie a acestui acord.
În sfarşit, munca depusă de NATO a fost importantă pentru succesul acestui efort. Vreau să mulţumesc Turciei şi Spaniei pentru găzduirea unor elemente cheie ale programul de apărare antirachetă al NATO.
Ceea ce inițiem astăzi aici este o manifestare puternică și tangibilă a angajamentului nostru solemn pentru securitate reciprocă în Europa. Acest angajament constituie fundamentul alianței NATO și baza unei puternice și din ce în ce mai extinse relații între Statele Unite și România.
Vă mulțumesc tuturor pentru prezența dumneavoastră astăzi aici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii