Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:42 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidat pentru Primăria Constanța din partea PUSL - „Votați pe cine doriți, oferta este vastă, dar prezentați-vă la vot!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

07 May, 2024 14:08 1216 Marime text
Gihan Eserghep candidează pentru Primăria Constanța din partea PUSL.

Candidatura sa pentru funcția de primar al Municipiului Constanța s-a născut din spirit civic, fundamentată pe o experiență antreprenorială de peste 30 de ani în mediul privat, dar și din nevoia de implicare concretă în procesul de valorizare a identităților culturale locale și a dialogului dintre acestea.

Se caracterizează o persoană dinamică, cu pasiune pentru inovație și vrea să promoveze proiecte care să sprijine antreprenorii locali și să creeze noi locuri de muncă.

 
Gihan Eserghep și Decalogul pentru Constanța!


De ce ați luat decizia de a intra în competiția electorală? 

Oricine este dator să întoarcă ceva societății! Trebuie să întorci din binele primit! Poporul român se pricepe la politică și fotbal, suntem veșnic nemulțumiți și de rușine, comoditate, lene nu vrem să ne implicăm și în viața socială! Unul dintre argumentele principale este: Votați pe cine doriți, oferta este vastă, dar prezentați-vă la vot! Îmi doresc ca prezența în Constanța să fie mare. Dacă prezența va fi mică nu este atât de legitimă alegerea celui care va fi gospodarul orașului.

Consultarea populației, mai ales când lucrările mari de infrastructiură vizează străzi mari este imperios necesară. Se poate amenaja câte o cutie poștală unde să își lase fiecare impresiile. Este foarte simplu să consulți populația. În mediul online se poate face foarte ușor acest lucru. Este un mod de a spune că este un referendum cu costuri foarte mici. 

Sunt convins că mulți constănțeni ar spune „da“ unui proiect pentru realizarea unui spital. Am înțeles că s-au folosit 10 milioane de euro pentru spitalul din containere din curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Se putea pune o bază pentru realizarea unui spital de la zero. Spitalul Județean Constanța deservește zona de Sud-Est a României. Orașul Constanța nu are un spital al orașului. Ar trebui să avem un spital. În Iași sunt 6 unități spitalicești cu UPU. În Iași a început construcția unui spital regional. 

Ceea ce propuneți este o schimbare de viziune din partea administrației și a mentalității electoratului?

Un exemplu. facem un sondaj de opinie pentru a întreba dacă își doresc beculețe de sărbători sau spital pentru copii. Cred că populația și-ar dori spital. Sunt de acord cu Târg de Crăciun. Nu are sens să înșirăm beculețe pe toate bulevardele orașului. Sunt multe parcuri ce ar trebui amenajate de sărbători. 

De ce nu se face recepția lucrărilor de pe marile bulevarde? Nimeni nu va mai parca pe bulevardele mari! Bulevardul Ferdinand va fi cu sens unic! Nu sunt la Bruxelles oameni care nu gândesc. Aceea aprobă ceea ce îi ceri tu! Ei nu știu câte benzi ai pe bulevardul Ferdinand! Studiile de trafic în Constanța au fost făcute în 2012 și 2016. Nimeni nu a avut viziune privind volumul traficului din Constanța. Nu s-a luat în calcul că vom avea mai multe locuri de parcare și autoturisme. Strada Cuza Vodă este în același stadiu de 3 ani. Finanțarea alocată s-a pierdut! Pentru reabilitarea Colegiului Mircea cel Bătrân s-a pierdut finanțarea de 4 milioane de euro. Nu s-au depus niște hârtii în termenul stabilit maxim! 



Constănțenii trebuie să se prezinte la vot! Să aleagă pe vine vor ei! Dacă aleg să nu vină la vot înseamnă că nu îi interesează! 

Oamenii nu mai vor să audă de candidați, proiecte, de nimic! Timpul nu mai are răbdare! Oamenii nu mai au încredere! 

Schimbarea nu poate fi făcută decât prin schimbare radicală. Sunt singurul din lista de 14 candidați care provine din mediul privat! Îmi doresc ca municipiul Constanța să fie orașul în care copiii noștri să își dorească să rămână. Am crescut aici, nu vreau să plec, am avut ocazia să plec. Îmi doresc ca și copiii noștri să își dorească să stea aici. Este rușinos să spui că ai obținut fonduri dar nu ai o conexiune liniară între pistele de bicicletă. Se lasă asfaltul după lucrări. Dacă am fi avut iarnă grea la ora actuală străzile din Constanța ar fi fost pline de cratere. Pe Aurel Vlaicu s-a lăsat strada. Tinerii pleacă deoarece nu au locuri de muncă plătite rezonabile. Avem centru universitar, dar în loc să îi facem să rămână în Constanța aceștia pleacă. Nu avcem obiective culturale. Nu este zonă de plimbare pietonală. Strada Ștefan cel Mare a ieșit un fiasco și s-au turnat betoane în Parcul de la Gară. 

Calitatea lucrărilor din Constanța nu este verificată de aparatul de lângă Primar. Dar acesta îl alege primarul. Nu se poate ca Primarul să facă 50 km zilnic, dar poate delega oameni care să verifice. Să se meargă pe teren iar în funcție de realitatea din teren să se remedieze ce s-a făcut greșit. Strada Cuza Vodă, sensul giratoriu de la Oxford și de la intrarea în Mamaia sunt făcute cu banii Primăriei. 

Cum vedeți rezolvarea problemelor legate de trafic și a locurilor de parcare? 

Prima dată trebuie sincronizate semafoarele între ele. Sunt date din studiile de trafic făcute în 2016-2017 ce sunt valabile acum. Până în 2020 societatea care gestiona semafoarele din Constanța era din Ploiești. Sunt probleme tehnice ce nu au fost incluse în caiete de sarcini. În funcție de acestea se obțin rezultate. Sincronizarea semafoarelor se face cu camere de supraveghere, cu dispecerat centralizat, trebuie să apară semafoare și la treceri de pietoni. Pe bulevardul Mamaia se face stanga pe străzi pe care nu se face stânga. Și pe bulevardul Mamaia lucrările nu sunt conforme, ridicarea canalizărilor nu a fost efectuată. 

După sincronizarea semafoarelor, se corelează logic străzile cu sens unic. Avem patru intrări în municipiul Constanța ce trebuie sistematizate. Este nevoie de pasaje la intrările în oraș.

Dacă se lucrează intersecția de la Dacia nu trebuie închisă și cea din Tomis 3, trebuie create variante alternative cetățeanului pentru a se circula corespunzător. Reconfigurarea traficului durează doar câteva luni, nu un mandat. Există normarea timpului de lucru. Trebuie depuse documentații pentru proiectele mari de infrastructură. Acum administrația spune că face pasaj la intersecția Tomis cu Aurel Vlaicu. Trebuie proiecte pentru toate 4 intrările. Orașul trebuie să aibă deschidere. Acum este lipsă de viziune! 

Peste tot unde mergem în vacanță facem poze cu clădiri, statui, fațade! La noi...Nu sunt scoase în evidență obiectivele istorice și turistice. 

Ce putem să promovăm la Constanța? 

Nu trebuie să aducem doar pasionații de concerte la Constanța! Turistul ideal este cel familist. Acesta merge pe stradă vrea înghețată pe stradă, apoi o apă, apoi la restaurant, ceea ce dezvoltă toată zona. Se pot amenaja obiective turistice. Avem lanțuri de cetăți ce nu sunt promovate! În municipiu, Zona Peninsulară este trebuie promovată! Este ilogic să ai clădire de patromoniu UNESCO și să pui indicator în spatele unui stâlp. În Săptămâna Altfel trebuia să se meargă în școli și să fie organizate tururi cu ghid pentru copii. Copiii trebuie să vadă cum se prinde pește, să cunoască realitățile din jurul lor. Nu trebuie bugete foarte mari pentru promovare. Nu e greu să pui un avizier, să pui un pliant! Există variante pentru promovare., Trebuie sintetizată informația. 

Ce facem cu parcările din Constanța? 

Parcările sunt componente importante derivate din traficul rutier. Problema nu va fi rezolvată fără investiții majore. Trebuie identificate zonele disponibile. Sub parcuri se pot face. În zona școlilor se poate identifica terenurile și se pot face parcări subterane. În momentul în care se fac parcări subterane acestea vor fi plătite. Asta trebuie să înțeleagă oamenii. În toate orașele dezvoltate parcările sunt subterane.


Trebuie făcute studii: există aproximativ 100.000 de familii, la care există aproximativ 1,8 autoturisme per familie. Atunci ar trebui impus noilor investitori să asigure 2 locuri de parcare pentru fiecare apartament. Identificarea locurilor și a parcărilor trebuie făcută de urgență. La Parcul de la Casa de Cultură se poate face parcare subterană cu finanțare europeană. Există linii de finanțare aporbate la nivel internațional. Trebuie doar să muncești și să te intereseze.

Vor transport în comun, dar trebuie dezvoltat. Autobuzul electric se numea troleibuz la început! Noi nu mai avem în Constanța nici tramvai, nici troleibuz, s-a distrus tot. Toți vrem să avem aer curat. Și oamenii trebuie să păstreze curățenia în oraș, aceasta se menține, nu se face. Nu trebuie nimeni să adune după tine. Trebuie să avem atitudine civică, să fie locuitori buni pentru a obține un oraș frumos! 

Toate bulevardele din Constanța se inundă! Chiar și bulevardul Alexandru Lăpușneanu care nu se inunda înainte. Trebuie spălate străzile, trebuie curățate. În Mamaia rigolele de nisip nu sunt curățate. A fost un mic incendiu la Biserica Sf Mina, iar mașina de Pompieri nu a ajuns lângă biserică din cauza stăîlpilor. 

Un concert a fost anulat zilele trecute din cauza ploii! Nu s-a găsit un loc pentru relocare! 

Nu avem o sală de spectacole la Constanța. Este o problemă de viziune, de a dezvolta orașul. 

A fost demolat cu tam-tam stadionul! Noul stadion va fi doar de fotbal, nu va avea pistă de atletism. Trebuie să se facă stadion olimpic. Dacă am organiza campionate de juniori vor avea și hotelierii ce face, funcționează și restaurante și magazinele și intră și orașul pe lista orașelor ce organizează evenimente sportive. 

La Constanța au fost campionatele mondiale de șah! Nimeni din administrația publică nu i-a așteptat cu un steag sau pliant pe participanți. Am avut sportivi din țări din care  nu am crezut că vor veni în România. Am avut concurenți din Patagonia! I-am dus până în Portul Tomis și înapoi. Nimeni din administrația locală nu a spus nimic.  

Sportul profesionist trebuie să atragă sponsori! Trebuie atrași copiii din școli către sport! 

În campania electorală nu trebuie să vorbești despre ceilalți candidați. Trebuie să spui ce vrei să faci și cum vrei să faci! Nu mi se pare corect să îi judeci pe ceilalți candidați.  Avem o posibilitate să creștem populația din Constanța. Sunt mulți tineri care au ajuns în Constanța, trebuie să găsim o soluție să îi stabilizăm aici. Au venit tineri aici la facultate, la liceu, trebuie să creștem numărul locurilor de muncă să îi facem să rămână. 

Ar trebui vizitată fiecare școală din oraș și văzute toate problemele cu care se confruntă. 

În Constanța nu avem parcare de autocare, nu avem grupuri sanitare. Nu avem apă potabilă pe stradă! În parcuri trebuie să existe Poliție Locală să patruleze pe jos. Am fost în Portul Tomis zilele trecute și am văzut patru mașini de poliție locală. Erau patru polițiști în uniformă care fumau sprijiniți de capotă. Trebuie să respecți ținuta postului pe care îl reprezinți.  Niciunul nu era în patrulare. Oamenii s-ar fi simțit mai în siguranță la plimbare. În parcuri, lângă școli ar trebui să fie pe jos polițiștii locali. 

Dezvoltarea mediului privat în Constanța trebuie pentru toți. Nu trebuie doar unuia să îi meargă bine. Dacă viața economică a orașului nu crește, dacă nu avem locuri de muncă cu salarii mari nu vei avea oameni la terase. 

Oamenii trebuie să vină la vot! Au de unde alege! S-au înscris în lista electorală candidați noi! Trebuie să ne dezvoltăm prin forțe proprii prin atragerea de proiecte. Lumea fuge de finanțările europene pentru că nu se pot face aranjamente. Nu sunt de acord să iei bani pentru locurile de parcare desenate pe șosea. Nu poți plăti pe două dungi trasate pe șosea. Nu poți face sens unic pentru a face apoi dungi pe șosea să se poată parcare. 

Ce carte citiți acum? 

„Arta Oratoriei“ o citesc acum. Am constatat cu surprindere că sunt date multe exemple, iar sistemul de percepție ale populației este același de acum 2000 de ani. Îmi doresc ăs fim o societate civilizată, să avem un oraș în care să își dorească și alții să vină aici să îl vadă. Îmi doresc ca ceilalți din țară să își dorească să vadă Constanța. 

  Referendum pentru taxa de pod de la Fetești! 

Propun să demarăm o listă pentru desființarea taxei de trecere peste Canalul Dunăre Marea Neagră. Suntem singurii din țară care plătim de două ori aceeași taxă. Plătim taxă să ieșim din județ. Toți locuitorii din Dobrogea trebuie să cerem realizarea unui referendum pentru a se găsi o coluție. De ce plătim noi pentru podul de peste Dunăre iar peste râul Olt nu se plătește? 

Taxa a fost prima de drum existentă în România, iar când a apărut rovinieta vechea taxă nu s-a mai scos. Nu este voie să fim taxați de două ori pentru același drum. Dacă taxăm traficul pe autostradă trebuie să asiguri drum gratuit pe aceeași rută. Nu avem taxă pentru podurile peste Mureș, Olt sau Argeș. Plătim doar cei din Dobrogea. Suntem taxați de două ori pentru același drum. Dacă ar plăti cei care merg la Sibiu ar ieși scandal! 

 

Prezentați-vă la vot! Vocea poporului este dată de opțiunea din cabina de vot! 


Citește și: 

ZIUA LIVEGihan Eserghep, candidatul PUSL pentru Primăria Constanța, partener al antreprenoriatului local. Țința, crearea de noi locuri de muncă!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii