Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

ro

09 Apr, 2024 17:00 668 Marime text

Intro:

La alegerile europene, oamenii din Uniunea Europeană votează membri care să-i reprezinte în Parlamentul European. Alegerile se organizează în toate cele 27 țări ale UE.
Alegerile au loc o dată la 5 ani. Ultimele alegeri s-au desfășurat în mai 2019. Următoarele alegeri vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024.
Nu toate țările UE au alegerile în aceeași zi. De exemplu, Olanda organizează alegerile într-o joi, iar Franța într-o duminică. În România alegerile europarlamentare au loc pe 9 iunie 2024.
 
 
De ce este important să votăm?

Când votăm, alegeți deputații în Parlamentul European.
Ei iau decizii care ne afectează viața de zi cu zi.
De exemplu, aceste decizii afectează locurile de muncă, serviciile medicale și mediul.
 
Ce fac deputații din Parlamentul European?

Deputații din Parlamentul European se numesc eurodeputați.
Eurodeputații reprezintă 450 de milioane de persoane care locuiesc în UE și fac noi legi europene.
Eurodeputații și Consiliul UE decid bugetul Uniunii Europene. Deputații verifică bunul mers al Uniunii Europene.
Deputații votează acordurile comerciale încheiate cu țări din afara UE. Deputații aleg președintele Comisiei Europene.
 
Cum se desfășoară alegerile?

Dacă vreți să votați, este posibil să fie nevoie să vă înscrieți la vot.
Puteți vota o singură dată atunci când sunt alegeri.
Puteți vota dacă sunteți cetățean al Uniunii Europene.
Puteți vota la alegerile din țara Uniunii Europene al cărei cetățean sunteți.
Dacă locuiți într-o altă țară din UE, puteți vota acolo.
 
Cum și unde votez la alegerile europarlamentare?

În țară: se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare. În străinătate: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral specific pentru aceste alegeri și nici de domiciliul/reședința obligatorii în străinătate ca la parlamentare. Dacă în ziua respectivă sunteți turist, puteți vota la orice secție.

Alegătorii pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință: în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare Alegătorii pot vota în străinătate la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare.

Spre deosebire de alegerile parlamentare, la europarlamentare poți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo. Poți vota dacă locuiești acolo, ești turist sau ești în trecere în ziua respectivă. Vei vota pentru aceeași listă de candidați, întrucât nu există liste separate penru străinătate.

Alegătorii comunitari – cetățeni ai altor țări EU cu domiciliul sau reședința în România care s-au înscris în listele speciale pentru a vota pentru reprezentanții României – votează la secția de votare unde sunt arondați sau la orice altă secție de votare dacă nu se află în localitatea respectivă. Un alegător poate vota o singură dată, pentru reprezentanții unei singure țări.

Alegătorii comunitari pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință: în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, conform copiei de pe listele speciale la altă secție de votare –  votează numai dacă biroul electoral judeţean sau biroul electoral de sector confirmă, la solicitarea telefonică a preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, că au fost înscrişi în listele electorale speciale. Alegătorii comunitari pot vota în străinătate votează pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă se regăsesc în tabelul întocmit de AEP, care cuprinde alegătorii comunitari înscrişi în listele electorale speciale.  
 
Nu se organizează secții la cerere, bazat pe un număr minim de semnături. Nu există vot prin corespondență sau vot în avans

La alegerile din 9 iunie, votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 22.00.
 
Câți eurodeputați vor fi aleși?

În 2024 vor fi aleși 720 de eurodeputați.

Numărul deputaților europeni este decis înainte de alegeri. Numărul total de eurodeputați nu poate fi mai mare de 750 plus președintele.

În prezent, sunt 705 eurodeputați. Fiecare țară din UE poate avea cel puțin 6 deputați europeni și cel mult 96. România va avea un număr de 33 eurodeputați.

Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică.
 
Partide politice europene  
 
Ce se întâmplă după alegeri?
 
Deputații aleși formează grupuri politice. Grupurile includ deputați din diferite țări și partide politice.
 
 
Grupuri politice în Parlamentul European
 
Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrați)
Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European
Grupul Renew Europe
Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
Grupul Identitate și Democrație
Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Unde și cum vom putea vota la alegerile din 2024? Află care este secția ta de votare în municipiul și județul Constanța! (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii