Alegeri 2024 Cererea de renumărare a voturilor într-o secţie se depune cel mai târziu până pe 3 decembrie
Alegeri 2024: Cererea de renumărare a voturilor într-o secţie se depune cel mai târziu până pe 3 decembriePotrivit deciziei BEC, ''cererea de renumărare a voturilor într-o secţie de votare se poate face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripţia electorală în care este organizată respectiva secţie de votare''.
Cererea se depune la Biroul Electoral Central cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 24,00, sub sancţiunea decăderii.Aceasta trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Precizările apar şi într-o circulară transmisă de BEC în teritoriu.
Date din circulară
În circulara BEC se mai arată că ''în ziua sau zilele votării, după caz, şi până la încheierea procesului de centralizare a rezultatelor, birourile şi oficiile electorale asigură permanenţa activităţii şi a programului de lucru cu publicul''.
De asemenea, cererile şi contestaţiile recepţionate de birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale a căror soluţionare intră în competenţa BEC se vor redirecţiona de îndată, prin e-mail, însoţite de toate documentele relevante soluţionării acestora.''Astfel, vă recomandăm să asiguraţi permanenţa astfel încât situaţii supuse atenţiei biroului sau oficiului electoral să fie soluţionate de îndată'', menţionează BEC.
Conform circularei BEC, art. 78 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 prevede că în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 21,00, ora României.
Totodată, BEC semnalează că, în timpul operaţiunilor de votare şi de deschidere a urnelor, se pot face întâmpinări şi contestaţii cu privire la aceste operaţiuni, care se soluţionează pe loc de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.''Art. 76 din aceeaşi lege stabileşte că nerespectarea de către radiodifuzori a acestor dispoziţii atrage aplicarea de către Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţiunilor prevăzute de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, prevederile art. 98 lit. l) şi art. 99 alin. (2) lit. a) din aceeaşi lege stabilesc că nerespectarea dispoziţiilor art. 78 alin. (2) de către alte persoane decât radiodifuzori se poate sancţiona contravenţional de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române'', se mai arată în document.
''În acest context, arătăm că, din economia prevederilor art. 3 şi ale art. 7 alin. (2) din Regulamentul aprobat prin Hotărârea BEC nr. 1H/13.09.2024, reiese că pentru soluţionarea solicitărilor, întâmpinărilor şi a contestaţiilor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va supune la vot aprobarea sau respingerea acestora'', se menţionează în circulara BEC transmisă vineri birourilor electorale de circumscripţie.
Sursa: Agerpres.ro.
Citește și:
Alegeri 2024MAI detaliază măsurile de protecție și siguranță pentru alegerile de mâine
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp