Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiuni de formare pentru tinerele din Ploieşti şi Constanţa

ro

26 Sep, 2013 10:56 1474 Marime text
26 septembrie 2013. 40 de tinere din Ploieşti şi Constanţa participă la finele acestei săptămâni la sesiuni de formare pe tema prevenţiei traficului de persoane (informare şi advocacy). Acestea sunt organizate de Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) şi de către Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), pentru a asigura sustenabilitatea campaniei naţionale de informare, implementate în 2011 sub numele Deschide ochii!
 
Cele două sesiuni se derulează cu finanţare oferită de organizaţiile Nea Zoi din Grecia şi Love 146 din Marea Britanie, fiind programate vineri, 27 septembrie (Ploieşti), respectiv duminică, 29 septembrie (Constanţa).
“Suntem interesaţi să facem prevenţie împreună cu tineri preocupaţi de viitorul propriu, de găsirea unor surse de venit care să le asigure un trai decent, dincolo de campaniile generale, care au rol de informare. În viziunea noastră, este important să identificăm persoanele vulnerabile şi să ne asigurăm că sunt informate mai ales în momentul în care acceptă să plece în străinătate”, precizează Mădălina Mocan, director executiv al CRD.
 
Participantele au vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, fiind selectate pentru a fi instruite în cadrul unor sesiuni de câte 6 ore pe tema traficului de persoane şi pentru a se familiariza cu activităţile de advocacy pe tema aceasta. Astfel, vor învăţa şi vor pune în practică diferite metode de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei în legătură cu traficul de persoane. Sesiunile includ prezentări, discuţii şi exerciţii de grup, jocuri şi  vizionări de filme. La rândul lor, tinerele vor disemina informaţiile dobândite în mediile din care provin – şcoală, grupul de prieteni sau familie – şi vor derula propriile proiecte pe tema prevenirii traficului de persoane.  
 
 
 
 
“Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este structura de specialitate din România, cu atribuţii de coordonare, evaluare şi monitorizare a aplicării de către instituţiile publice a politicilor în domeniul traficului de persoane, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor. Traficul de persoane rămâne în continuare o realitate ce necesită un efort susţinut şi continuu din partea fiecarui actor instituţional dar şi a intregii societăţi, motiv pentru care activitatile din cadrul parteneriatelor sunt foarte importante. Există abordări diferite ale subiectului, iar tinerii reprezintă o categorie vulnerabilă”, declară comisar-şef de poliţie Nicolae Maximilian, şeful Serviciului Cooperare Interinstituţională şi Proiecte Naţionale de Prevenire din cadrul ANITP.
 
Organizatorii sesiunilor de formare vor pune la dispoziţia tinerelor participante materiale promoţionale, pe care le vor putea folosi în demersul lor de informare a colegilor şi cunoscuţilor şi în activităţile de advocacy. Importanţa acestei perspective este susţinută de reprezentanţii Love146, partenerii britanici ai iniţiativei.
“Tinerii trebuie să aibă puterea de a-şi proteja propriile comunităţi şi de a le ajuta să identifice posibilii traficanţi. Victimele traficului de persoane din oraşele europene provin adesea din România, iar prin această campanie ne propunem să venim în sprijinul celor care ar putea deveni victime. Traficul există şi se întâmplă sub ochii noştri”, subliniază şi Gaz Kishere, Europe Team Operations Director în cadrul Love146.
 
Iniţiatorii sesiunilor de formare vor reveni în cele două oraşe la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a evalua rezultatele activităţilor tinerelor implicate în sesiunile de formare şi modul în care acestea pun în aplicare informaţiile dobândite.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii