Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANTA IN PERIOADA 06.07 – 12.07.2009

ro

13 Jul, 2009 17:08 1248 Marime text

13.07.2009

INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 06.07 – 12.07.2009

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 06.07 – 12.07.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte
Se asigură permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

Un reprezentant al compartimentului a participat în data de 7 iulie 2009 la Seminarul Naţional „Planificarea de mediu, drumul către dezvoltarea durabilă”, la Bacău, organizat de ANPM şi Green Partners.

Un reprezentant al compartimentului a participat în data de 9 iulie 2009 la seminarul „Oportunităţile de finanţare oferite de Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013”, la Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa, organizat în colaborare cu BRCT Călăraşi/Secretariatul Comun al Programului RO-BG.

Serviciul  Autorizare şi Controlul Conformării

În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală s-au eliberat 90 de acte de reglementare şi 34 de consultaţii tehnice.

În data de 7 iulie 2009, la Căminul Cultural Pecineaga, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea acordului de mediu pentru investiţia „Parc eolian Pecineaga 24 CE x 2,5 MV” în extravilanul Comunei Pecineaga, având ca beneficiar SC Pecineaga Energies SRL.

În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului :
- verificarea conformării la S.C. ELECTROCENTRALE BUCURESTI S.A. SUCURSALA ELECTROCENTRALE CONSTANTA , PRIMARIA COMUNEI SALIGNY.

Serviciul Implementare Politici de Mediu

Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale
Au fost transmise raportările cu privire la:
- cantităţile de DEEE colectate în campania din data de 4 iulie 2009.
- monitorizarea extinderii sistemelor de colectare selectivă,  precum şi situaţia proiectelor pilot care sunt în desfăşurare în domeniul colectării deşeurilor de ambalaje.
- situaţia depozitelor municipale neconforme, a celor industriale nepericuloase neconforme, precum şi a tuturor spaţiilor de depozitare din zona rurală, care au termen de sistare a activităţii de depozitare/reabilitare data de 16 iulie 2009.

În vedere monitorizării implementării Directivei 75/439/CEE privind eliminarea uleiurilor reziduale, modificată şi completată prin Directiva 87/101/CEE, transpusă în legislaţia naţională prin H.G. 235/2007 (privind gestionarea uleiurilor uzate), în perioada următoare se va realiza raportarea privind gestionarea uleiurilor uzate aferentă  semestrului I al anului 2009. Conform prevederilor H.G. 235/2007, operatorii economici au obligaţia să raporteze semestrial şi la solicitarea expresă a autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului informaţiile cu privire la:
 - uleiul proaspăt consumat;
- cantitatea de ulei uzat generată şi predată spre valorificare;
- cantitatea de filtre de ulei uzate generată şi predată spre valorificare.

În vederea monitorizării aplicării prevederilor H.G. 1061/2008 (privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României), în perioada următoare se va realiza raportarea trimestrială privind transportul intern de deşeuri periculoase. Operatorii economici implicaţi în eliminarea/valorificarea deşeurilor periculoase au obligaţia de a raporta cantităţile de deşeuri gestionate în trimestrul II al anului 2009.

În vederea monitorizării stadiului de implementare a Planului naţional de eliminare a echipamentelor şi materialelor cu conţinut de PCB/PCT, în conformitate cu prevederile H.G. 975/2007 (pentru modificarea H.G. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi), în perioada următoare se va realiza raportarea cu privire la stadiul realizării programului de eliminare a echipamentelor şi materialelor cu conţinut de PCB/PCT, la nivelul semestrului I al anului 2009. Operatorii economici care deţin astfel de echipamente au obligaţia să raporteze numărul de echipamente predate spre eliminare în semestrul I al anului 2009.

Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis puncte de vedere Serviciului A.C.C. privind încadrarea amplasamentelor aferente activităţilor pentru care s-au solicitat acte de reglementare, în raport cu ariile protejate de interes naţional, comunitar şi internaţional.

În vederea actualizării bazei de date la nivel naţional, în conformitate cu prevederile Ordinului M.M.D.D. nr. 755/2007, privind aprobarea modelului fişei de evidenţă a fiecărei grădini zoologice şi fiecărui acvariu public, precum şi a Registrului naţional al grădinilor zoologice şi acvariilor publice, au fost transmise la ARPM Galaţi datele corespunzătoare trimestrului II al anului 2009  privind fişele de evidenţă ale secţiilor Complexulului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

În vederea actualizării informaţiilor la nivel naţional, referitoare la persoanele fizice sau juridice care deţin specimene CITES, conform prevederilor Ordinului M.M.D.D. nr. 255/2007, privind unele măsuri pentru aplicarea regulamentelor Uniunii Europene privind comerţul cu specii sălbatice de faună şi floră sălbatică, au fost transmise la ARPM Galaţi datele preluate de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Compartimentul Calitate Aer
Ca urmare a  sarcinilor  care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-au solicitat agentilor economici informatii privind monitorizarea stadiului de conformare  a instalaţiilor şi echipamentelor la prevederile Directivei precum si prezentarea Certificatelor de inspectie tehnica COV in vigoare.

Serviciul  Monitoring, Baze de date şi Rapoarte

S-a realizat validarea zilnica a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automata de monitorizare.

Laboratorul de analize fizico-chimice:


Aer
La cererea beneficiarilor:
· S.C. TOMINI TRADING SA.  – punctele de lucru Dana 89, sediu si radacina Mol 3, s-au efectuat măsurători de pulberi totale in suspensie si prelevari de pulberi sedimentabile.
· S.C. TOMINI TRADING SA.  – punct de lucru Dana 89 – s-au efectuat măsurători de imisii atmosferice cu autolaboratorul din dotare pentru indicatorii: NOx, SO2, CO, O3.
· SC. NIVA PROD COM SRL – s-au efectuat măsurători de pulberi totale în suspensie şi prelevări de pulberi sedimentabile din zonele de lucru ale societăţii.

Apa
La cererea beneficiarilor:
· S.C. COMPLEX TURISTIC DOBROGEA SA. – Hotel „DOBROGEA”
· SC. MIG 2000 SRL.
· SC. AUTOMOTIVE SERVICE SRL.
· SC. TOMINI TRADING SA. – punctele de lucru Dana 89, sediu şi rădăcina Mol 3, s-au prelevat probe de apa uzata.
· SC. TOMINI TRADING SA. – punct de lucru Dana 89 – s-a prelevat o proba de apa acvatoriu.
S-au  definitivat analizele la probele de apă uzată prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis  buletinele de analiză corespunzătoare.
S-au prelevat probe de apa de la staţiile de epurare Mangalia, Constanta Sud, Medgidia, Poarta Alba pentru monitorizarea interna. Probele sunt in lucru.

Sonometrie
La cererea beneficiarilor:
· SC. TOMINI TRADING SA. – punctele de lucru Dana 89, sediu si radacina Mol 3,s-au efectuat masuratori ale nivelului de zgomot .

Radioactivitate

Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu),
s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

DIRECTOR COORDONATOR,
Senol ZEVRI

Compartiment R.P.C.P.P.,
Adriana RUSNAC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii