Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plajele din municipiul Constanta vor fi reabilitate pana in anul 2015

ro

04 Sep, 2011 17:00 2234 Marime text
tomis_centru.jpgProtectiile exitente la Tomis Nord (Constanta Nord) sunt in prezent intr-o stare ce variaza de la acceptabil la foarte deteriorat si este de asteptat sa cedeze in maximum 5 ani. O politica de de mentinere a liniei tarmului ar putea insemna o reabilitare a structurilor existente, sau construirea unora noi sau a unor plaje artificiale. In aceasta zona, unele protectii sunt intr-o stare mai buna decat altele, prin urmare, ar fi mai probabila o combinatie intre masurile de mentinere si imbunatatire, pentru a oferi o protectie continua impotriva eroziunii. Aceasta ar face posibila protejarea unor importante active socio-economice din zona, inclusiv facilitati turistice. In consecinta, este recomandabila o combinatie cu optiune usoara, cum ar fi plaje mentinute prin diguri de stabilizare sau alte constructii. Aceasta ar oferi o aparare mai durabila decat structurile grele care cauzeaza reflectarea valurilor si eroziunea tarmului, si ar ajuta la mentinerea sau imbunatatirea valorii turistice si atractivitatii acestei zone.

tomis_centru_2.jpgIn ceea ce priveste zona Tomis Sud (Constanta Sud), sistemele de aparare existente sunt in prezent in stare de la buna la slaba si se asteapta sa cedeze in 10 ani. O politica de mentinere a liniei tarmului ar putea insemna ca sistemele de aparare existente sunt reabilitate, sau sunt construite noi sisteme de aparare si plaje artificiale. Pe acest front, unele din sistemele de aparare sunt intr-o stare mai buna decat altele, si prin urmare o combinatie a mentinerii si imbunatatirii este probabila, pentru a da o protectie curenta tarmului impotriva eroziunii. In consecinta, pentru frontul aflat la nord de Portul Tomis, ar fi de recomandat o combinatie de optiuni usoare, cum ar fi innisiparea artificiala, cu diguri de stabilizare a plajei si sau epiuri pentru frontul din nord al Portului Tomis. Aceasta ar asigura o protectie mai durabila decat sistemele de aparare grele care cauzeaza reflectarea valurilor si eroziunea tarmului. Acest lucru nu ar fi potrivit intre Porturile Tomis si Constanta unde modernizarea si reconstructia sistemelor de aparare existente ar fi recomandata.

Investitiile propuse a fi realizate in prima faza a lucrarilor de combatere a eroziunii costiere se vor realiza cu fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeana, prin POS Mediu, Axa Prioritara 5.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii