Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrarile de reabilitare la falezele litorale vor fi finalizate in maxim 2 ani

ro

19 Aug, 2011 17:16 2815 Marime text

dsc_0003.jpgConform studiilor de specialitate efectuate in zona costiera a Marii Negre, pe sectorul Midia - Vama Veche, s-a evidentiat fenomenul de eroziune a plajelor si falezelor, avand drept consecinta aparitia unor prabusiri si alunecari care pun in pericol viata localnicior si a turistilor cat si stabilitatea constructiilor amplasate la partea superioara a falezelor, impiedicand astfel dezvoltarea socio-economica a intregii zone costiere.Infiltratiile apelor de suprafata pana la nivelul argilos cat si abraziunea directa a valurilor asupra bazei falezelor determina retragerea in medie a cestora la cca 50 cm/an procesul fiind intermitent. Astfel la initiativa Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral au fost aprobate ample lucrari de consolidare a falezelor.

dsc_0004.jpgFalezele naturale sunt formate (constituite) dintr-o succesiune de nivele de loess, separate prin paleosoluri, având în bază un orizont de argile roşii de vârstă villafranchian, care stau pe calcarele organogene sarmaţiene.

Infiltraţiile apelor de suprafaţă (acviferul freatic) până la nivelul argilos care este relativ impermeabil determină acumularea apei şi alunecări importante ale falezelor.

dsc_0498.jpgLa aceasta se adaugă abraziunea directă a valurilor asupra bazei acestora,in zonele cu plaja ingusta.

Lista cu lucrarile efectuate o puteti regasi in fiecare fisa atasata in acest email

Responsabil comunicare

Catalin Anton

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii