Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aveți mare grijă! Știți ce zi este astăzi?

ro

13 Dec, 2013 01:04 1932 Marime text
      O zi ca toate celelalte, spun cei mai mulţi dintre noi, dar nu şi superstiţioşii. În această zi, unii îşi dau planurile peste cap, iar alţii se tem de cele trei ceasuri rele care, în opinia lor, ar agrava efectele acestei zile.
    Superstiţioşii refuză să călătorească, să încheie planuri de afaceri şi chiar să facă anumite lucruri fireşti. Teama de vineri pe data de 13 este foarte răspândită şi afectează, potrivit cercetărilor, peste 17 milioane de oameni de pe întregul glob.
     Una din teorii, care încearcă să explice apariţia acestor superstiţii, face legătură cu Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, şi crucificarea lui Iisus, care a avut loc într-o zi de vineri. Temerile aveau sens în Roma Antică, pentru că vineri era ziua execuţiilor.
   În Evul Mediu, vinerea era cunoscută prin “sabatul vrăjitoarelor”, care se adunau la miezul nopţii, în număr de 13. Se spune că şi unele personalităţi aveau frică de vineri pe data de 13. Astfel, Winston Churchill, Napoleon, Mark Twain şi Franklin Roosevelt nu se porneau în călătorie în această zi. În general, unii au frică nu doar de de vineri pe data de 13, ci, în general, de tot ce poartă numărul 13.
      Această fobie este răspândită mai ales în Statele Unite, unde nu există etajul 13 şi case cu numărul 13. Una dintre marile companii producătoare de lifturi refuză să fabrice chiar şi butoane cu cifra 13. Sunt şi dintre cei care rup din calendar foaia cu data de 13. Alţii nu se uită la ceas, mai ales marţea şi vinerea, pe data de 13, ca nu cumva să observe secunda a 13-a, minutul al 13-lea şi ora 13.
 Indiferent dacă credeți sau nu în aceste superstiții, fiți atenți la ceea ce faceți, și nu vă lăsați influențați de anumite idei.
O zi de vineri, 13, minunată să aveți.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii