Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Arhivelor Naționale ale României, sărbătorită la Constanța printr-un vernisaj la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”

ro

26 Oct, 2018 10:58 1625 Marime text
În fiecare an, în data de 31 octombrie este sărbătorită, Ziua Arhivelor Naționale ale României.
 
În acest sens, Serviciul Județean Constanta al Arhivelor Naționale și Biroul Județean Tulcea al Arhivelor Naționale, împreună cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, invită publicul dobrogean la un vernisaj care se va face printr-o expoziție dedicată Centenarului cu tema „România Mare văzută din Dobrogea”. Publicul va putea să vadă câteva reproduceri ale unor documente de arhivă de la Constanța și Tulcea, extrase din presa vremii.
 
Vernisajul va avea loc miercuri, 31 octombrie 2018, începând cu ora 11, în holul Bibliotecii Județene „Ioan. N. Roman” din Constanța.
 
Documentele de arhivă expuse la vernisaj în fotocopii, prezintă eforturile autorităţilor locale din Dobrogea de a se apropia de românii din provinciile aflate înainte de anul 1918 sub stăpânire străină,  dar și dorinţa lor de a-i sprijini în lupta pentru obţinerea drepturilor fireşti.
 
Aceste extrase din presa acelei vremi relevă faptul că dobrogenii erau la curent cu situaţia “fraţilor de peste munţi”, trăiau odată cu ei emoţiile momentelor grele prin care treceau (ca în cazul procesului memorandiştilor) şi îi încurajau să reziste şi să spere în realizarea idealului unităţii naţionale.
 
La Constanţa apărea în anii 1913-1916 o revistă intitulată “România Mare”, ce manifesta deschis în favoarea intrării în război de partea Antantei şi vedea limpede calea împlinirii visului secular.
 
Ziarele de la acea vreme, “Santinela Dobrogei”, “Constanţa”, “Conservatorul Constanţei”, “Varda”, Victoria”, au menţinut vie flacăra luptei naţionale, iar articolele de presă expuse în materialele acestei expoziţii sunt mărturii în acest sens.
 
 
Sursă foto: Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii