Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniunea Turcă solicită fonduri de la Primăria Constanța pentru reabilitarea Moscheii „Carol I“ din Piața Ovidiu

ro

09 Dec, 2019 00:00 2840 Marime text

Uniunea Democrată Turcă din România - filiala Constanța solicită Primăriei Constanța alocarea de fonduri pentru demararea reabilitării Moscheii „Carol I“ din Piața Ovidiu. Proiectul a fost înregistrat la secretariatul Consiliul Local Municipal prin intermediul consilierului de etnie turcă Secil Cantaragiu, membru al PMP Constanța.
 
Solicitarea este însoțită și de o propunere de proiect pentru clădirea aflată într-un stadiu avansat de degradare. În acest sens, și șeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat, a înaintat o adresă încă de la începutul acestui an către municipalitate în vederea salvării acestui monument.
 

Despre Moscheea „Carol I“

 
Moscheea „Carol I“ este un simbol al oraşului Constanța și exprimă armonia conviețuirii între etnici musulmani și români, deoarece construcția acestui monument a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Moscheea a fost proiectată de marele inginer Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu, îmbinând elemente stilistice egiptene şi bizantine, cu inserţii arhitecturale româneşti având ca model Moscheea Konya din Anatolia.
 
La temelia Moscheii Regale au fost zidite vechile planuri ale orașului Kiustenge, denumirea otomană a Constanţei înainte de 1878. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentanților Cultului Musulman în România.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii