Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)

ro

25 Sep, 2023 09:42 1327 Marime text

 
  • Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au solicitat și obținut arestarea preventivă a lui Buzatu Dumitru, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Mandatul de arestare nu este unul definitiv.
 
Averea și interesele
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 9 iunie 2023, familia lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), în perioada 2006 - a intrat în posesia a nouă terenuri (agricole, intravilan și forestier) situate în Vaslui și Suceava, în suprafață totală de 143.272 de mp., cinci clădiri (încadrate la alte categorii de bunuri imobile), un auto marca Lada (fabricată în 2008), o șalupă Black Sea Fishing, un Mercedes Benz (fabricat în 1979), și un Buerstner tip 4752, declarat ca alt mijloc de transport.
 
În 2022, potrivit declarației de avere, la finele anului 2022, Dumitru Buzatu i-a donat fiului său, Tudor Buzatu, o casă de locuit, un teren agricol și unul intravilan.
 
Cu trei conturi bancare (aprox. 80.000 de lei), Dumitru Buzatu a mai menționat în declarația de avere că este asociat unic al SC ACIP Perla SRL și că în anul 2021 a luat 205.202 de lei de la RALFI IFN SA, cu scadența în 2026.
 
Indemnizația de președinte al CJ Vaslui a fost de 164.268 de lei, Dumitru Buzatu mai încasând 1000 de lei dintr-o chirie.
 
Buzatu Dumitru a mai încasat 95.820 de lei - pensie limită de vârstă și 73372 indemnizație limită de vârstă - Parlamentul României.
 
Potrivit declarației de interese, Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, a consemnat că este președinte APC VASLUI, ADIV Vaslui, EURONEST - Iași, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Digitalizare și Dezvoltare Durabilă a Județului Vaslui și ADR Nord-Est - Neamț (membru).
 
Buzatu Dumitru a fost președinte al Organizației Județene a Partidului Social Democrat Vaslui.
 
În contextul dosarului de la DNA, Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD.
 
Fosta soție senatoarea Gabriela Crețu a fost suspendată din PSD, iar fiul lui Tudor Buzatu și-a dat demisie din funcția de secretar de stat.
 
Despre ACIP PERLA SRL
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 25 septembrie 2023, SC ACIP PERLA SRL are sediul social în Cănțălărești, Vaslui, a fost fondată în 2018, se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producatoare de semințe oleaginoase, iar ca asociat unic apare Buzatu Dumitru.
 
Firma este administrată de Ana Maria Obreja.
 
În trecut, Buzatu a mai figurat în Yvona Company SRL, Vinburs SA și în Best Invest LTD. SRL, radiate.
 
Pentru anul 2022, cu 3 angajați, firma a declarat o cifră de afaceri netă de 342.994 de lei și un profit net de 75.000 de lei.
 
Oficial de la DNA!
 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Tot în acest dosar este cercetat de procurorii DNA și Radu Judele, expert, acuzat de luare de mită și trafic de influență.

 
Foto - Facebook - CJ vaslui

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Radu Judele, expert, arestat la cererea DNA în dosarul lui Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui (MINUTĂ)
 
Oficial despre arestarea lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii