Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arest prelungit pentru Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui! (MINUTĂ)

ro

18 Oct, 2023 13:49 823 Marime text


Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, rămâne în arest!
 
Decizia a fost luată miercuri, 18 octombrie 2023, de Tribunalul Vaslui.

Față de fostul administrator public al CJ Botoşani, Radu Judele, instanța a luat înlocuit măsura arestării preventive, cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
 
Deciziile de azi nu sunt definitive!
 
Oficial!
 

Solutia pe scurt: Admite în parte propunerea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi. În baza art. 234 şi urm. C. proc. pen, prelungeşte durata măsurii arestării preventive a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită prev. de art. 6 și art. 7 lit. a din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 C.pen, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 24.10.2023 şi până la data de 22.11.2023, inclusiv.
 
În baza art. 237 alin. 1 C.pr.pen., respinge cererea privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului Judele Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență prev. de art. 291 alin.1 C.pen. În baza art. 237 alin. 2 C.pr.pen., înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului JUDELE RADU, cu măsura controlului judiciar prev. de art. 211 C.pr.pen. pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
 
În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi sau instanţa în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia Mun. Iaşi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. (2) lit. a şi d C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească raza teritorială a mun. Iaşi, decât cu încuviinţarea prealabilă a Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi sau a instanţei în faţa căreia se află cauza. d) să nu se apropie inculpatul Buzatu Dumitru, de martorii P.P., A.B.M., C.R.I, H.A., C.B.A., C.D.D., I.M., O.A.M., M.M., Z.L., M.M.M., T.N., de colaboratorii B.I.şi S.E., sau de numiţii C.V.și T.C.A. şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;


 
În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Dispune punerea în libertate a inculpatului Judele Radu la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
 
În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.
 
Pronunţată, astăzi, 18.10.2023, prin punerea la dispoziţia inculpaților şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei

 
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
 
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii