Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Buzatu, fostul șef al Consiliului Județean Vaslui, scapă de arestul la domiciliu! Decizia nu este definitivă (MINUTĂ)

ro

20 Jun, 2024 15:47 455 Marime text


Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, acuzat de luare de mită, ar putea scăpa de arestul la domiciliu! 

Tribunalul Vaslui a decis joi, 20 iunie 2024, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu a lui Buzatu Dumitru cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.

Decizia nu este una definitivă! 

MINUTĂ

Solutia pe scurt: În temeiul art. 348 şi art. 207 alin. 6 Cod procedură penală, constată legalitatea măsurii preventive a arestului la domiciliu luată față de inculpatul Buzatu Dumitru, prin Încheierea nr.40/MPCP din data de 15.04.2024 pronunțată în dosarul nr. 2562/89/2023/a1.8 al Tribunalului Vaslui, rămasă definitivă la data de 17.04.2024, prin Încheierea nr.98/CPC din 17.04.20204 a Curţii de Apel Iaşi.

În baza art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului la domiciliu a inculpatului Buzatu Dumitru cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.

În baza art. 215 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului Buzatu Dumitru, respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

În baza art. 215 alin. (2) Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului Buzatu Dumitru, următoarele obligaţii: a)să nu depăşească limita teritorială a jud. Vaslui, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei; b) să nu comunice cu inculpatul Judele Radu, precum şi cu martorii B.I., S.E., A. E., A.B., A. V. B. I., C. V., C. R. -I., C. D. -D., C. B. -A., D.E, H. A., I. M., K.E., L.A., M. A.-C., M. M., M. M.-M., O. A.-M., O. V., P. G., P. P., P. P.-B.-V, T. C.-A-, T. N., Ţ. M. şi Z. L.; c) să nu exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta; d) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; e) să nu participe la manifestări culturale sau la adunări publice în scop politic direct sau indirect.


Desemnează ca organ de supraveghere în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Buzatu Dumitru, Poliţia com. Zăpodeni, jud. Vaslui. În baza art. 215 alin. (3) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului Buzatu Dumitru că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În baza art.207 alin.7 Cod procedură penală, legalitatea şi temeiniciei măsurii controlului judiciar urmează a fi verificată periodic, înainte de expirarea termenului de 60 zile. Ia act că inculpatul a fost asistat de avocat ales.

Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Solu?ionată în ?edin?a din camera de consiliu și pronunţată prin punerea solu?iei la dispoziția inculpatului și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi, 20.06.2024


Dumitru Buzatu este acuzat de procurorii DNA de luare de mită! 

De asemenea, tot în acest dosar a mai fost deferit justiției Judele Radu, expert, suspectat de luare de mită și trafic de influență.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Vaslui
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
 
În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cca. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
 
În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică) administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
 
După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27-29.06.2022 și 07.02.2023-26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).
 
De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
 
În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
 
După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.
 
În contextul menționat mai sus, în perioada 08.05 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea președinte al Consiliului județean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la același om de afaceri sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de cca. 3.000.000 euro menționată mai sus (ce reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri).
 
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracțiune, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcții, terenuri) ce aparțin celor doi inculpați. De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la inculpatul Buzatu Dumitru cu ocazia efectuării percheziției domiciliare.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Biroului de Operațiuni Speciale Iași.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“
.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Judecătoria Medgidia îl eliberează condiționat pe Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României!Decizia nu este una definitivă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii