Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:50 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un scriitor și filozof al iluminismului francez a murit într-o zi de 30 mai

ro

30 May, 2016 00:00 1045 Marime text

 
François-Marie Arouet, sau mai bine cunoscut după pseudonimul său, Voltaire, s-a stins din viaţă la data de 30 mai 1778. În ultimele zile din viață, oficialii Bisericii Catolice i-au făcut vizite în mod repetat lui Voltaire, care a fost critic adesea la adresa religiei organizate, în speranța de a-l convinge să își retragă afirmațiile și pentru a se spovedi înainte de a-și da ultima suflare. Marele scriitor a fost neînduplecat, și, se pare, că le-a spus preoților să îl lase să moră în pace, notează historia.ro. Refuzul său a însemnat că a respins înmormântarea creștină, dar prietenii și familia au reușit să organizeze o înhumare secretă înainte ca ordinul să devină oficial.
 
Voltaire s-a născut la Paris, într-o familie burgheză. Nu urmează sfatul tatălui său de a deveni magistrat, ci răspunde propriilor instincte literare. Spirit liber şi lipsit de modestie, Voltaire este închis la vârsta de 23 de ani, la Bastilia, din cauza ideilor extrem de critice şi satirice reflectate în poeziile sale. Filosoful a renunţat la creştinism, doar pentru a-L iubi mai mult pe Dumnezeu. În anul 1734, este nevoit să părăsească oraşul natal din cauza criticilor la adresa regimului francez, publicate într-o operă filosofică.
 
Pe parcursul vieţii, a scris versuri, pamflete, romane, nuvele şi cărţi documentare din domeniul istoriei şi al filozofiei. Printre operele importante se numără „Dicţionarul filosofic“, „Fecioara din Orleans“, „Zaira şi Mahomet“, „Eseul despre moravurile şi spiritul naţiunilor“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii