Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Tony Bulandra, căsătorit cu „Marea Doamnă a Teatrului”...

ro

05 Apr, 2016 00:00 3400 Marime text

 
Omul de teatru Tony Bulandra - actor, organizator, director de trupă, animator, director de scenă şi soţ al Luciei Sturdza - a murit pe 5 aprilie 1943, la Bucureşti.    
 
Timp de 40 de ani, de la debutul său pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în 1902, şi până la moarte, Tony Bulandra a fost considerat drept un actor magistral. Zeci de roluri îi definesc talentul şi capacitatea de a fi mereu altul. Din filmografia sa amintim „Amor fatal” (1911), „Dragoste la mănăstire” (1912) şi „Trenul fantomă” (1933).
 
În cartea „Amintiri… Amintiri…”, actriţa Lucia Sturdza Bulandra a povestit despre interpretările lui: „Am stat uneori în sală în timp ce juca şi m-am simţit fermecată de sonoritatea vocii sale, de dicţiunea perfectă, de uşurinţa debitului, de lipsa de artificialitate şi de trăirea intensă a stărilor sufleteşti întru totul adaptate vârstei personajului sau mediului în care se petrecea acţiunea.
Am urmărit armonizarea gesturilor şi atitudinilor sale cu caracterul personajelor reprezentative ale atîtor timpuri: într-un fel gesticula în Cidul şi altfel în Karl Heinz. S-ar părea ciudat că trebuia să asist la repetiţii şi spectacole pentru a putea să înregistrez mai bine diferitele aspecte şi amănunte ale interpretărilor atât de variate pe care le-a realizat Tony Bulandra”.
 
Pentru cariera sa a fost distins - încă din timpul vieții - cu „Steaua României” în grad de Comandor, cu „Meritul cultural” și cu „Legiunea de onoare franceză”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii