Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:31 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

119 ani de la primul semnal radio transmis peste Oceanul Atlantic. Care a fost mesajul

ro

12 Dec, 2020 00:00 642 Marime text
  • La data de 12 decembrie 1901, inventatorul și inginerul italian Guglielmo Marconi trimite primul semnal radio peste Oceanul Atlantic.
  • Acest semnal era constituit din cele trei puncte ce formează litera „S“ în Codul Morse.


Supranumit „cel mai bun prieten al șoferilor“, radioul marchează astăzi, 12 decembrie 2020, un moment deosebit de important.


La data de 12 decembrie 1901, inventatorul și inginerul italian Guglielmo Marconi trimite primul semnal radio peste Oceanul Atlantic.


Acest semnal era constituit din cele trei puncte ce formează litera „S“ în Codul Morse.


Transmisia a fost realizată din Anglia către Canada și a reprezentat prima radiocomunicație transatlantică.Anterior zilei de 12 decembrie 1901, Marconi avusese o altă tentativă de a transmite un semnal peste Atlantic, dar aceasta a fost fără succes.


Ulterior acestui moment, pe 19 ianuarie 1903, inventatorul reușește să transmită primul mesaj radio transatlantic, din partea președintelui SUA, Theodore Roosevelt, către regele Angliei, Eduard al VII-lea.

Potrivit europa.eu, tehnologia lui Marconi a primit aprecieri pentru modul în care a contribuit la salvarea a sute de persoane aflate la bordul vasului Titanic, în 1912, când a permis recepționarea unui semnal de pericol trimis de către operatorul radio al navei.

Conform sursei citate, în urma acestui dezastru a fost modificată legislația, pentru ca aceasta să permită îmbunătățirea comunicațiilor radio și a siguranței maritime.Sursa foto: wikipedia.orgCitește și:

#DobrogeaDigitală:
Vartan Arachelian, la aniversare

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii