Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Emil Racoviţă, unul dintre cei mai cunoscuţi savanţi români...

ro

15 Nov, 2015 00:00 14906 Marime text


Într-o familie moldovenească, din care au făcut parte oameni care s-au remarcat prin actele lor de vitejie, s-a născut Emil Racoviţă. Acesta a venit pe lume la data de 15 noiembrie 1868, la Iaşi. A fost savant, explorator, speolog, biolog şi preşedinte al Academiei Române între anii 1926 şi 1929.
 
Tatăl lui, Gheorghe Racoviţă, era magistrat şi membru fondator al societăţii literare Junimea, iar mama, Eufrosina Stamatopol, o talentată pianistă. Şi-a început educaţia la Iaşi, a urmat cursurile Liceului Naţional şi apoi pe cele ale liceului privat „Institutele Unite”, unde l-a avut ca profesor pe Alexandru D. Xenopol.
 
Emil Racoviţă a devenit naturalistul expediţiei antarctice belgiene, organizate şi conduse de locotenentul de marină Adrien de Gerlache de Gomery. Această expediţie a fost cea dintâi care a avut drept obiectiv efectuarea unor cercetări şi observaţii ştiinţifice complexe. Pentru a înfăptui acest program, 19 oameni, printre care şi Emil Racoviţă, s-au urcat pe o corabie care era cu adevărat o simplă „coajă de nucă”. Riscurile s-au dovedit a fi atât de mari, încât doi dintre ei au plătit cu propria lor viaţă îndrăzneala de a le fi înfruntat.
 
În perioada 1897-1899, pe care şi-o petrece la bordul navei „Belgica”, în cadrul Expediţiei Antarctice Belgiene, Emil Racoviţă a strâns peste 1.000 de specimene zoologice şi botanice. Această colecţie îi permite, la întoarcere, să publice o importantă lucrare despre cetacee.
 
Publicarea lucrării sale, „Eseu asupra problemelor biospeologice”, în 1907, marchează naşterea biospeologiei, definită de acesta ca fiind ştiinţa formelor de viaţă din mediul subteran (peşteri şi pânze freatice de apă). În 1920, se întoarce în România, pentru a înfiinţa la Cluj primul Institut Speologic din lume, unde a rămas director până în 1947.
 
A fost singurul biolog român care a elaborat o teorie originală cu privire la evoluţia lumii vii. De asemenea, a fost membru al Societăţii române de Geografie (1900), membru al Societăţii Speologice din Paris (1910), membru al Institutului naţional de Antropologie din Paris (1922), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Lyon (1923), membru al Societăţii Române de Geologie (1930) şi preşedinte al acesteia (1934).
 
Biologul român s-a stins din viaţă pe 17 noiembrie 1947, la Cluj.
 
Sursa foto: calatorulcurios.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii