Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Blând şi adesea melancolic, prozatorul român Emil Gârleanu...

ro

05 Jan, 2016 00:00 4456 Marime text
În noaptea de 4 spre 5 ianuarie a anului 1878, s-a născut Emil Gârleanu, fiul lui Emanoil Gârleanu, colonel, şi al Pulheriei, născută Antipa, de origine greacă.
 
Părinţii lui se despart şi este lăsat în grija unor mătuşi. Urmează clasele primare la şcoala publică de băieţi nr. 2 din Sărărie, învăţând după „Povăţuitorul copiilor” al lui Ion Creangă. Blând şi adesea melancolic, mai tot timpul liber şi-l petrece citind, observând oamenii şi realităţiile vieţii. Îşi dorea să devină scriitor. În acest scop, a început să frecventeze cercul scriitoricesc din jurul revistei „Arhiva”, condusă de A. D. Xenopol.
 
Emil Gârleanu a debutat cu schiţa „Dragul mamei”, în anul 1900, şi poezia „Iubitei”, sub pseudonimul Emilgar. Volumul de schiţe şi povestiri „Din lumea celor care nu cuvântă” este cea mai cunoscută operă a sa, publicată în1910. În acelaşi an, a publicat şi „Nucul lui Odobac”. În acest volum, Gârleanu întocmeşte mici monografii ale necuvântătoarelor: ale unor gâze, animale domestice sau ale unor vegetale.
 
Înfiinţează în anul 1904 revista „Făt-Frumos", colaborând apoi cu alte reviste, precum „Convorbiri critice”, „Sămănătorul”, în care publică o bună parte din scrierile sale. Tot Emil Gârleanu a scris scenariul pentru filmul „Dragoste la mânăstire” şi a regizat filmul „Cetatea Neamţului”.
 
La Câmpulung Muscel, când avea doar 36 de ani, Emil Gârleanu se stinge din viaţă. Moartea sa prematură a fost deplânsă de marii scriitori ai timpului. Postum, îi mai apar câteva volume, printre care se numără „Visul lui Pillat” (1915), „O lacrimă pe-o geană” (1915), „Privelişti din ţară” (1915).
 
Sursa foto: zambetulinimii.blogspot.com 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii