Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:16 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Prima autobiografie din literatura română...

ro

23 Jul, 2015 11:29 566 Marime text
La data de 23 iulie 1601, Mihai Viteazul, una dintre cele mai marcante personalităţi ale istoriei româneşti, a formulat un memoriu către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere italiană. Actul este considerat prima autobiografie din literatura română.
 
Mihai Viteazul, în urma victoriilor sale, inspira respect, dar şi îngrijorare celor care au constatat capacitatea domnitorului român de a consolida cele trei principate româneşti. Deoarece a iniţiat eliberarea popoarelor din Balcani, a recâştigat independenţa Ţării Româneşti şi a realizat prima unire politică a celor trei Ţări Române, domnia lui Mihai Viteazul va deţine întotdeauna o semnificaţie deosebită în istoria patriei noastre.
 
În anul 1601, pe 9 august (în stil vechi), Mihai Viteazul a fost ucis în urma ordinului dat de generalul Gheorghe Basta, care dorea pentru sine puterea, la trei kilometri sud de Turda, capul domnitorului fiind luat de unul dintre căpitanii săi şi înmormântat, potrivit Wikipedia, de Radu Buzescu la Mânăstirea Dealu, lângă Târgovişte.
 
Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii