Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 11 august, interpreta de muzică populară Veta Biriș...

ro

11 Aug, 2015 09:39 1877 Marime text
Interpreta de muzică populară Veta Biriș s-a născut pe 11 august 1949, în județul Alba, într-o familie numeroasă. Astăzi, împlineşte 66 de ani. 
 
Veta Biriş a debutat în cadrul concursului „Dialoguri la distanţă”, cu melodia „Bădiţă de pe Târnavă”, obţinând nota zece. Însă consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul „Floarea din grădină” de la Televiziunea Română. Din acest moment, artista a avut o ascensiune rapidă, reușind să se situeze printre soliștii cei mai îndrăgiți ai cântecului popular

Repertoriul Vetei Biriș cuprinde o paletă largă de folclor, dintre melodiile ei amintim „Mândre-s nunţile-n Tăuni”, „Mama mi-o făcut gura”, „Sus, sus, sus la munte”, „Aşa-i românul”, „Noi suntem români”, „Hai să-ntindem hora mare”. 
 
În 2004, Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, i-a oferit artistei Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”. De asemenea, de-a lungul timpului, oficialități de la Iași, Botoșani sau Neamț i-au acordat „Diploma de excelență". 
 
Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii