Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:15 31 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Limbilor Europei

ro

26 Sep, 2019 00:00 1048 Marime text
Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții.
 
Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.
 
Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.
 
În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.
 
Mesajul principal pe care l-a transmis ediția din 2010 a Zilei limbilor a fost următorul: Limbile străine stimulează afacerile, pentru că angajații cu competențe lingvistice, care constituie o achiziție valoroasă pentru angajator, facilitează vânzările în alte țări, iar persoanele care își caută un loc de muncă și, în același timp, învață o limbă străină, își îmbunătățesc șansele de angajare.
 
Potrivit trainer.international, cele mai vorbite limbi în Europa sunt Engleza (51% din populație), Germana (32% din populație), Franceza (26%) și Italiana (16%), după care urmează Spaniola și limba Rusă. Ceea ce este surprinzător însă este că atunci cânt ne interesăm de limbile care au cei mai mulți vorbitori nativi, engleza își pierde primul loc în fața Germaniei care are 18% din populația Europei ca vorbitori nativi. Mai mult decât atât, limba engleză este la egalitate cu Italiana la 13% și este urmată de Franceză (12%) și Spaniolă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii