Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua europeană a limbilor străine – un prilej de conștientizare a necesității plurilingvismului

ro

26 Sep, 2020 00:00 3651 Marime text

Ziua europeană a limbilor, organizată în comun de către Comisia Europeană și de Consiliul Europei, este sărbătorită în fiecare an, la 26 septembrie.
Începând cu anul 2001, cele 27 de state membre UE au prilejul să participe la evenimente ce încurajează persoanele de toate vârstele, înscrise sau nu în procese de învățământ, să învețe limbi străine și să celebreze diversitatea culturală și lingvistică.

Europa posedă o veritabilă comoară lingvistică: există 24 de limbi oficiale, precum și aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare și peste 175 de limbi ale migranților. Această resursă importantă trebuie să fie recunoscută, utilizată și întreținută.

Din cauza globalizării și a structurilor marilor întreprinderi internaționale, competențele în limbi străine sunt din ce în ce mai indispensabile cetățenilor pentru a lucra în mod eficient, atât în propria țară, cât mai ales în alte țări din lume. Doar limba engleză nu este, adesea, suficientă.

Învățarea limbilor străine prezintă avantaje pentru oricine, la orice vârstă; niciodată nu este prea târziu pentru a deprinde rudimentele unei limbi străine și pentru a profita de oportunitățile pe care le oferă. Cunoașterea, fie și a câtorva cuvinte în limba țării pe care o vizităm în vacanțe, de exemplu, ne oferă mai multă siguranță și satisfacție, o deschidere și înțelegere mai profundă a culturii și mentalității semenilor noștri din alte țări, precum și stabilirea de contacte umane îmbogățitoare.

În plus, învăţarea unei alte limbi oferă oportunități în carieră și şanse mai mari de a intra în comunitatea globală şi de a fi avansaţi. De asemenea, ni se îmbunătăţeşte memoria și capacitatea de creare a noi conexiuni neuronale, antrenate prin diferite exerciţii de expunere la alți stimuli decât cei cunoscuți.
 
Obiectivul celebrării Zilei Europene a Limbilor este de a aduce conștientizarea necesității multilingvismului, ca unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, cheia unei mai bune comunicări interculturale.

În toată lumea sunt vorbite între 6000 și 7000 de limbi, dintre care aproximativ 225 sunt limbi europene, iar mai mult de jumătate din populația globului este bilingvă sau plurilingvă (vorbește sau înțelege două sau mai multe limbi).

Mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni declară că vorbesc și o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine.Uniunea Europeană cheltuiește mai mult de 30 de milioane de euro anual pentru a promova învățarea limbilor străine și diversitatea lingvistică prin programele de tip Socrates sau Leonardo da Vinci.
 

Citește și:

Ziua Europeană a Limbilor Străine 230 de elevi constănțeni au participat la Concursul Județean Plurilingvistic şi de creaţie artistică „Creo Creare” (galerie foto)

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită de elevii din Năvodari
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii