Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Xylitolul, un înlocuitor sănătos al zahărului

ro

27 Aug, 2014 16:49 1848 Marime text
Zahărul este considerat tot mai dăunător pentru organism şi pentru a contracara efectele negative pe care le poate avea asupra sănătăţii noastre, xylitolul este un înlocuitor al zahărului cu indice glicemic foarte scăzut. Are un gust şi aspect asemănător zahărului, dar spre deosebire de acesta oferă o senzaţie răcoritoroare.
 
Xylitolul reprezintă o sursă alternativă de zahăr în cazul diabeticilor, având  indicele glicemic scăzut, comparativ cu cel al zahărului sau al glucozei. În plus, are un conţinut caloric cu 40% mai scăzut decât zahărul. Xylitolul nu este un îndulcitor artificial, ci un carbohidrat cu structură cristalizată, un compus organic ce se găseşte în fibrele unor legume, fructe, ciuperci, cereale sau în scoarţa unor copaci. Se regăseşte chiar şi în corpul uman.
 
Acest produs are efect antibacterian, previne ataşarea bacteriilor pe căile respiratorii şi ajută corpul să le îndepărteze. De asemenea, reduce riscul apariţiei infecţiilor şi contribuie la îndepărtarea poluanţilor din aer ce pot provoca astm şi alergii. Xylitolul, în acelaşi timp, este utilizat în industria farmaceutică, ca ingredient în sprayuri nazale, şi opreşte multiplicarea bacteriilor în tubul care leagă urechea de nas, scăzând riscul de otite. Xylitolul ajută la reducerea tartrului, scade frecvenţa cariilor dentare, favorizează remineralizarea smalţului dentar, reduce numărul bacteriilor din gură, prin scăderea acidității, fiind utilizat în industria produselor de igienă orală. 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii