Vitamina E – carenţă şi surse
Vitamina E – carenţă şi surse
23 Jun, 2014 18:21
ZIUA de Constanta
1800
Marime text

Vitamina E, considerată vitamina reproducerii, este liposolubilă, antioxidantă şi renumită pentru rolul său în păstrarea tinereţii. Datorită efectului antioxidant, vitamina E încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează membranele celulare şi descompune toxinele.
Carenţa de vitamina E se manifestă prin tulburări hematologice, precum hemoragii, anemie hemolitică, varice, tulburări ale funcţiei de reproducere (sterilitate, infertilitate, avorturi spontane), tulburări oftalmologice (miopie şi alterarea retinei), tulburări neurologice şi neuromusculare, dar şi tulburări cutanate (eczeme şi ulceraţii). De asemenea, bolile cardiace, precum angina pectorală, ateroscleroza, pot apărea din cauza deficienţei vitaminei E.
Dintre sursele animale, mai bogate în vitamine E, sunt produsele lactate, gălbenuşul de ou şi untura de peşte. Legumele bogate în vitamine E sunt cele de culoare verde, cum ar salata verde, spanacul, varza de Bruxelles şi mazărea crudă. Alte surse vegetale mai sunt germenii de cereale, seminţele de floarea-soarelui, uleiul de cătină, margarina vegetală, uleiurile vegetale (de soia, porumb şi susan), alunele, migdalele, nucile, bananele şi afinele.
Carenţa de vitamina E se manifestă prin tulburări hematologice, precum hemoragii, anemie hemolitică, varice, tulburări ale funcţiei de reproducere (sterilitate, infertilitate, avorturi spontane), tulburări oftalmologice (miopie şi alterarea retinei), tulburări neurologice şi neuromusculare, dar şi tulburări cutanate (eczeme şi ulceraţii). De asemenea, bolile cardiace, precum angina pectorală, ateroscleroza, pot apărea din cauza deficienţei vitaminei E.
Dintre sursele animale, mai bogate în vitamine E, sunt produsele lactate, gălbenuşul de ou şi untura de peşte. Legumele bogate în vitamine E sunt cele de culoare verde, cum ar salata verde, spanacul, varza de Bruxelles şi mazărea crudă. Alte surse vegetale mai sunt germenii de cereale, seminţele de floarea-soarelui, uleiul de cătină, margarina vegetală, uleiurile vegetale (de soia, porumb şi susan), alunele, migdalele, nucile, bananele şi afinele.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii