Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitamina B9 - cele mai importante surse

ro

24 Jul, 2014 10:31 2087 Marime text
Vitamina B9 sau acidul folic este o vitamină necesară pentru buna funcţionare a organismului, deoarece ajuta la diviziunea celulara, dar şi la dezvoltarea celulelor. Deficienţa de acid folic poate duce la anemie în cazul adulţilor şi la încetinirea creşterii în cazul copiilor. În plus, este esenţială în sarcină pentru dezvoltarea normală a bebeluşului. Cele mai importante surse de vitamina B9 sunt sparanglelul, broccoli, avocado, şi citricele.
 
Sparanghelul este una dintre cele mai bogate legume în nutrienti şi acid folic, 100 de grame de sparanghel conţinând 149 mcg de acid folic, adică 37% din doza zilnică. Pe lângă acid folic conţine şi vitaminele K, C şi A, dar şi magneziu. Broccoli oferă 24% din doza zilnică recomandată de acid folic cu o singură porţie. Această legumă are puternice proprietăţi detoxifiante şi se recomandă să fie consumată crudă sau la aburi, pentru a se pastră toate vitaminele şi mineralele.
Avocado conţine, pe lângă vitamina B9 (100 de grame de avocado au 45 de mcg de vitamina B9), fibre, acizi graşi esenţiali şi vitamina K. Citricele sunt fructele cu cel mai mare conţinut de vitamina B9, o portocală conţinând 40 de mcg, iar un grapefruit 30 de mcg de acid folic. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii