Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei afecţiuni cauzate de carenţa mineralelor

ro

18 Jul, 2014 14:25 1447 Marime text
Crampele musculare, precum şi mâinile şi picioarele reci, pot fi cauzate de lipsa unor minerale din corp. Deşi mineralele şi vitaminele ce provin din alimente sunt cel mai bine absorbite de organism, există şi cazuri când pentru a obţine un anumit nutrient ar trebui consumate cantităţi enorme de alimente, motiv pentru care este indicat un supliment.
 
Crampele musculare sunt efectul carenţei de magneziu, mineral responsabil cu transmiterea mesajelor de la nervi la muşchi. Magneziul se găseşte în tărâţe, cereale integrale, ciuperci, nuci şi fructe uscate. Cantitatea zilnică recomandată este de 300 mg şi ar putea fi obţinută din nouă banane sau 11 felii de pâine din cereale, dar şi din 20 de smochine sau patru porţii de orez brun. În aceste cazuri, când nu se pot consuma astfel de cantităţi, este indicată folosirea suplimentelor.
 
Mâinile şi picioarele reci indică o lipsă de seleniu, mineral care controlează funcţiile tiroidei, glandă responsabilă cu producerea de hormoni, care la rândul ei controlează metabolismul. Pentru un metabolism sănătos şi pentru o circulaţie bună, organismul are nevoie de 0.075 mg de seleniu, în cazul bărbaţilor şi de 0.06 mg, în cazul femeilor. Infecţiile urinare dese pot sugera că funcţia de protecţie imunitară oferită de zinc este deficitară. Sursele alimentare cele mai bogate în zinc sunt carnea, peştele, laptele şi produsele lactate, ficatul, soia, fasolea uscată, nucile şi fructele de mare, iar necesarul zilnic este de 15 mg. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii