Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:14 20 09 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tarhonul, o plantă puternic aromatizată

ro

25 Jun, 2014 18:53 853 Marime text
Tarhonul, o plantă perenă şi ierboasă, cu rădăcini numeroase şi subţiri, este utilizat, mai ales, în sudul Europei. Tarhonul conţine substanţe minerale, celuloză, substanţe grase şi azotoase, pectină şi ulei eteric. De asemenea, frunzele de tarhon mai conţin săruri minerale şi vitaminele B1 şi C.
Când este administrat sub formă de ceai, datorită proprietăţilor sale, tarhonul combate anorexia şi reumatismul, elimină toxinele, şi, în acelaşi timp, ajută la asimilarea substanţelor nutritive, regenerează ficatul, stimulează funcţiile rinichilor şi reduce colesterolul.
Ceaiul de tarhon, băut seară, reprezintă un bun remediu pentru insomnii. De asemenea, alină durerile de cap şi alungă oboseală. Frunzele de tarhon, mestecate dimineaţa, pe stomacul gol, protejează dinţii împotriva cariilor şi întăresc gingiile.
Deoarece este o plantă puternic aromatizată, tarhonul poate fi folosit la unele salate, sosuri, precum cele de smântână, maioneză sau ciuperci. Se poate presăra peste fripturi, supe, legume sau preparate din ouă, cărora le îmbunătăţeşte gustul. Tarhonul poate înlocui sarea, piperul şi oţetul din unele preparate, fiind de mare ajutor persoanelor care trebuie să evite aceste condimente.

Ti-a placut articolul?

Comentarii