Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse de vitamine pentru vegetarieni

ro

18 Sep, 2014 14:02 1847 Marime text
Vegetarianismul este privit cu scepticism în privinţa aportului de substanţe nutritive, însă, datorită asocierii corecte de proteine, minerale, carbohidraţi şi vitamine, produsele vegetariene pot fi o sursă importantă de nutrienţi. 
Cele mai importante surse de vitamina A se găsesc în spanac, morcovi, ardei graşi, caise, dar şi în majoritatea fructelor şi în vegetalele cu frunze galbene sau verzi. Vitamina A din spanac şi morcovi este mai bine asimilată atunci când legumele sunt gătite. Cea mai bună metodă de preparare este cea care foloseşte aburul.
De asemenea, cele mai importante surse vegetale de vitamina B sunt cerealele, arahidele, avocado, bananele, germenii de grâu, ciupercile, curmalele, cerealele integrale, vegetalele cu frunze verzi şi algele marine, în timp ce sursele de vitamina C sunt pătrunjelul, broccoli, ardeii graşi, portocalele, cartofii, spanacul, roşiile, fructele şi vegetalele cu frunze verzi. Când este supusă procesului termic, vitamina C este distrusă aproape integral, de aceea este recomandat consumul în stare cruda a alimentelor respective.
Vitamina D este absorbită datorită soarelui, dar se mai poate găsi în cerealele îmbogăţite cu vitamina D, în laptele de soia, uleiurile vegetale, margarină şi în uleiul de rapiţă. Vitamina E se găseşte în nuci, seminţe de floarea soarelui, ulei de măsline, avocado şi aduce o mulţime de beneficii întregului organism, datorită proprietăţilor antioxidante. Cele mai bogate surse de vitamina K sunt algele, vegetalele verzi, uleiul de măsline şi melasa. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii