Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şovârvul, planta care alungă insomnia

ro

01 Aug, 2014 16:39 4733 Marime text
Şovârvul sau busuiocul de pădure, o plantă erbacee aromatică, ce are un gust amar, creşte prin tăieturi de pădure. De la această plantă se recoltează părţile aeriene care se strâng în lunile iulie-septembrie. Şovârvul conţine uleiuri volatile, subsţante amare, tanini, antocianozide şi flavonozide. Preparatele din şovârv au acţiune diuretică, imunostimulatoare, astringentă, carminativă, expectorantă, antiseptică, antispastică şi sedativă. 
 
Infuzia de şovârv este recomandată în tratarea infecţiilor respiratorii şi stomacale, precum şi în tratarea traheitelor, bronşitelor şi gastritelor. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Uleiul esenţial de şovârv are acţiune antispastică asupra musculaturii netede şi sedativă asupra sistemului nervos central, în special asupra centrilor respiratori.
 
Şovârvul are proprietăţi sedative, ajutând la combaterea insomniei. Pre­pa­ratele din şovârv sunt recomandate şi în tratamentul oboselilor puternice (astenie). Folosit în reţete combinate cu urzică şi coada-şoricelului, şovârvul are proprietăţi antibiotice remarcabile, fiind recomandat în tratarea infecţiilor provocate de stafilococul auriu. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii