Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simptomele intoleranţei la gluten

ro

02 Aug, 2014 13:46 1699 Marime text
Intoleranţa la gluten este o afecţiune a sistemului imunitar determinată de ingestia glutenului alimentar, în urma căruia apar leziuni la nivelul intestinului subţire. Un risc crescut de a dezvolta această boala îl au persoanele cu o rudă de gradul I care suferă de intoleranţă la gluten. Factorii de mediu, infecţiile virale sau bacteriene pot declanşa alterări la nivelul intestinului subţire în cazul persoanelor predispuse genetic. Diagnosticul acestei afecţiuni poate fi confirmat prin efectuarea unei endoscopii digestive superioare cu biopsii ale intestinului subţire.
 
Simptomele diferă de la un caz la altul, de la simptome uşoare, care trec deseori neobservate, la complicaţii severe ce alterează calitatea vieţii. Printre acestea se numără balonarea abdominală, disconfortul abdominal, scăderea în greutate, în ciuda unui apetit normal, vărsăturile, scaun anormal, de obicei diareic şi apos, oboseala, dar şi astenia.
 
Printre alimentele care nu conţin gluten se află laptele, brânzeturile fără conservanţi, peştele, fructele de mare, carnea şi produsele din carne, ouăle, fasolea, mazărea, lintea, migdalele, nucile, arahidele, untul de arahide, seminţele de floarea-soarelui, ciocolata, hrişca, năutul, porumbul, cartofii, orezul, castanele, mămăliga, pastele preparate din făina de porumb şi soia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii